Kotieläinpiha meni sekaisin Marista – aasivauva tulossa!

Yli-Marolan kotieläinpihan tämän kesän vetonauloja ovat pian varsova Mari-aasi sekä kestosuosikki, minipossu Terttu. Lahtelaisperheiden suosikkikohteessa on luvassa vilkas tapahtumakesä.

ilmiöt
Mari-aasi.
Mikko Tuomikoski / Yle

Yli-Marolassa ollaan tänä kesänä sekaisin Marista. Lahtelaisen kotieläinpihan uusi asukas on lempeäluontoinen aasi, joka tunkee turpansa kaikkien taputtajien syliin.

– Mari synnyttää ihan näinä päivinä ja on siksi niin pulleassa kunnossa ja perso kaikille hellyydenosoituksille, valistaa Lahden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Petra Kortelainen.

Marin odotetaan selviävän synnytyksestä omin voimin, mutta 4H-yhdistyksen väki on hälytysvalmiudessa siihen asti, kunnes uusi tulokas on saatu turvallisesti synnytettyä.

Älykäs ja harkitsevainen

Aasit ovat usein esimerkiksi saduissa tyhmyyden ja itsepäisyyden symboleja, mitä Marin kohdalla on vaikea ymmärtää, sillä se vaikuttaa niin kovin sävyisältä ja ihmisrakkaalta.

Mari on terapia-aasi, eli on hyvin rauhallinen ja helposti käsiteltävissä.

Petra Kortelainen

– Aasi on tietysti pakenija, kuten esimerkiksi hevoset ja ponit, mutta tästä voi ainakin sanoa, että se harkitsee tarkoin, minne se pakenee – toisin kuin ponimme, jotka pakenevat ensin ja harkitsevat sitten, naurahtaa Kortelainen.

Mari on tullut Yli-Marolan kotieläinpihaan Tanskasta, eikä Mari muutenkaan oli ihan mikä tahansa aasi.

– Mari on terapia-aasi, eli on hyvin rauhallinen ja helposti käsiteltävissä, mikä tekee siitä erittäin hyvin tällaiseen kotieläinpihaan soveltuvan eläimen.

Possut Terttu ja Pekko
Mikko Tuomikoski / Yle

Onni kukoistaa possuilla, mutta ei lampailla

Yli-Marolan kotieläinpihan suosituin eläin on ollut jo 15 vuotta pihassa kesänsä viettänyt minipossu Terttu.

– Terttua kohtasi suuri onni, sillä se sai uuden seuralaisen, eli vaalean hurmuripossu-Pekon, jonka kanssa se tulee erittäin hyvin toimeen, kertoo Kortelainen.

Ihan yhtä hyvin ei mene naapurikarsinassa, jossa lammas on jostain syystä ryhtynyt hyljeksimään yhtä karitsoistaan.

Terttua kohtasi suuri onni, sillä se sai uuden seuralaisen

Petra Kortelainen

– Emo ei hyväksy yhtä karitsaa, jonka löysimme yhtenä aamuna jopa naapurikarsinasta, minipossujen luota. Possut tuntuivat ottavan sen paljon paremmin vastaan, kuin sen oma emo. Joutunemme valitettavasti etsimään sille uuden kodin.

Uusia tuttavuuksia tarjolla

Moni perhe käy Yli-Marolan kotieläinpihassa joka kesä tapaamassa vanhoja eläintuttuja. Tänä kesänä eläinten ystävillä on mahdollisuus solmia uusia tuttavuuksia.

– Vaikkei uusia lajeja tulekaan kuin aasi, niin eläimistö uusiutuu koko ajan ja tänä kesänä ainakin kilit, ankat ja vasikat ovat uusia, muistuttaa Kortelainen.

Näiden lisäksi kävijöitä muistutetaan siitä, että vanhat tutut eläinlajit voivat saada aivan uusia muotoja, kun tarkastellaan eri kanarotuja.

Yli-Marolan kotieläinpiha avautuu yleisölle 25. toukokuuta – keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kotieläinpiha on suljettuna ja eläimet lepäävät. 4H-toiminta on aloitettu Lahdessa jo 80-vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi 4H-yhdistyksen ylläpitämä kotieläinpiha tarjoaa tavallista enemmän ohjelmaa ja tapahtumia.