Rypsipossu ja omega-kananmunat saamassa seurakseen omega-maidon

Luonnonvarakeskus tutkii parhaillaan, miten Mansikki saataisiin lypsämään terveellisempää omega-maitoa. Ratkaisu piilee lehmän ruokinnassa.

Kotimaa
Lypsyrobotti ottaa maitoa lehmän utareista
Toni Pitkänen / Yle

Luonnonvarakeskus kehittää Lounais-Hämeessä Jokioisilla omegamaitoa. Kokeissa lehmien ruokaan lisätään öljyjä, jolloin maitoon voidaan räätälöidä hyviä rasvoja.

Omega-rasvoja voidaan saada maitoon myös syöttämällä lehmille kasveja, joissa on omega-rasvahappoja.

Luonnonvarakeskuksen professori Johanna Vilkki sanoo, että ruokinta muuttaa selvästi maidon rasvahappokoostumusta, niin että maitoon tulee enemmän tyydyttymätöntä rasvaa ja terveellisempiä rasvahappoja.

Vilkin mukaan kyseessä voisi olla tilalla kasvatettava rehukasvi, joka muuttaa maitoa.

– Esimerkiksi kotimaisia palkokasveja, joilla saataisiin samalla valkuaisomavaraisuutta kasvatettua.

Ei ihan heti maitohyllyllä

Maitohorsma on historiallisesti maidontuotantoa lisäävä kasvi, jonka jo Lönnrot mainitsee. Se on nykyään enemmänkin rikkaruoho, mutta tutkijat ovat silti kiinnostuneet sen ominaisuuksista.

– Siinä on hyvin mielenkiintoinen yhdistelmä kemiallisia yhdisteitä, tanniineja, joilla saattaa olla myönteinen vaikutus sekä rasvan koostumukseen että myös maidon tuotantoon ja lehmän terveyteen.

Kestää tosin vielä tovin, ennen kuin omega-maito tulee kauppoihin, sanoo professori Johanna Vilkki.

– Varmasti edellyttää vielä enemmän tutkimuksia, että löydetään optimaaliset rehuaineosat, joilla saadaan paras maidon koostumus aikaan. Nythän on jo markkinoilla rypsipossu, jossa on parempi rasvahappokoostumus, ja kananmunissa on omegamunia. Vastaavanlainen tuote maidon puolellakin olisi mahdollinen.