1. yle.fi
  2. Uutiset

Multasormilla riittää nyt töitä – puutarhakesän aloittamisella alkaa olla jo hoppu

Kasvukausi on käynnistynyt Meri-Lapissa. Monessa kotitaloudessa puutarhatyöt ovatkin jo pitkällä. Tai ainakin niiden pitäisi olla, muistuttaa Tornion puistomestari Erkki Sankala.

puutarhanhoito
Keväinen voikukka
Minna Aula / Yle

Kevät on jo pitkällä ja joidenkin puutarhatöiden pitäisi olla jo tehtynä. Esimerkiksi nurmikoiden tulisi tässä vaiheessa olla jo haravoituna.

Haravointi tekee nurmelle hyvää ja Tornion puistomestari Erkki Sankala suositteleekin pihanurmikoille haravointia vähintään kerran vuodessa.

Kaksi kottikärryä ja lehtiharava
Nurmikot kannattais olla tässä vaiheessa kevättä jo haravoitu.Minna Aula / Yle

– Nurmikko aloittelee kasvuaan ja haravointi on tärkeää sen kunnossapidolle. Nykyään käytetään paljon lehtipuhaltimia, mutta se ei korvaa haravointia, Sankala sanoo.

Haravoinnilla ilmataan nurmen tyveen syntynyttä huopakerrosta.

Pensaiden varsinainen leikkuuaika on jo myös ohi. Eläviä versoja ei Sankalan mukaan kannata enää saksia. Sen sijaan istutusaika on nyt parhaimmillaan niin perennoille kuin puille ja pensaille.

Jos keväthommat ovat jääneet näin myöhälle, nyt on viimeistään aika poistaa kasvien vaurioituneet osat ja myyränsyömät.

Piirrä oma piha paperille

Omasta pihasta voi olla haaveita ja suunnitelmia, jotka on hyvä laittaa paperille.

– Puutarhan pitäisi lähteä ajatuksesta, että mikä siitä tulee. Pihasuunnittelussa voi käyttää ammattilaisia tai itse piirtää ja suunnitella paperille, mitä pihalle on tulossa, Sankala neuvoo.

Puistomestari ei itse laittaisi pieneen pihaan suuria nurmipintoja. Sankalan mielestä mielekkäin piharatkaisu on luonnonmukainen, jossa puiden alla on pensaita ja niiden edessä ruohovarsisia kasveja.

– Silloin siihen tulee luonnossa olevaa kerroksellisuutta, joka laskeutuu siihen mahdolliseen nurmeen. Pihalla voi olla paljon muutakin kuin pelkkää nurmikkoa, Sankala sanoo.

Pihasuunnittelussa on tärkeää löytää ne pihan paikat, joihin ei voi istuttaa. Eli ne paikat, joissa esimerkiksi grillataan tai kuivataan pyykkiä.

Koivut ovat silmuilla
Kevät on edennyt jo pitkälle Meri-Lapissa. Nyt on paras aika istuttaa uusia puita tai pensaita.Minna Aula / Yle

Taimen alkuperällä on suuri merkitys

Leutojen talvien myötä Etelä-Lapissa menestyvät aremmatkin lajit, kuten tammet, lehmukset ja jalavat. Lajeja voi rohkeasti kokeilla.

– Oulun korkeudella kirsikkapuusta on saatu hyvä sato, itse en ole vielä sitä kokeillut, Sankala miettii.

Taimikauppiaalta voi kysyä taimen menestyksestä pohjoisessa. Taimen alkuperällä on suuri merkitys. Esimerkiksi etelässä monet lajit ovat täydessä kasvussa, kun pohjoisessa on vasta istutusaika.

– Paleltumis- ja tuhoriskit kasvavat, jos taimen alkuperäinen ilmasto on kovin erilainen kuin mihin se istutetaan. Kasvit mukautuvat kyllä ajan kanssa, Sankala toteaa.

Tämä juttu aloittaa Yle Perämeren tämän kesän puutarha-aiheisten radio- ja nettijuttujen sarjan. Käsittelemme Pihalla-sarjassa erilaisia pihaan ja puutarhaan liittyviä asioita ja ilmiöitä aina maanantaisin netissä ja radiossa kello 17 jälkeen.

Voit osallistua sarjan tekoon lähettämällä meille puutarha-aiheisia kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen perameri@yle.fi. Seuraavassa osassa maanantaina 1.6. käsittelemme istuttamista ja istutuksia.

Lue seuraavaksi