Pimppelipom! Nuket kertovat seksistä ilon kautta ja nuorten omalla kielellä

Nuorille suunnatun seksivalistuksen ei tarvitse olla vaivaannuttavaa ja tylsää. Lahtelaisen Nukketeatteri Niveltämön esitys menee suoraan asiaan, rennolla otteella ja huumoria unohtamatta.

Kotimaa
Penis-nukke näyttelijän kädessä

Nukketeatteri Niveltämön Pimppelipom! – eli suoraan asiaan on monitaiteellinen esitys, joka kertoo seksistä ja seksuaalisuudesta asioita, joita koulussa terveystiedon tunneilla ei välttämättä käsitellä.

Esitys sisältää nukke- ja ihmisteatteria, tanssia, musiikkia ja tietoiskuja.

Pääosassa ovat nukkehahmot Julia ja Aaro. Henkilögalleriasta löytyy myös mm. lentävä penis Priapos. Antiikin mytologiassa Priapos tunnetaan Afroditen ja Dionysoksen poikana, joka oli hedelmällisyyden, puutarhojen, karjan ja mieskunnon suojelija.

On tullut tunne, että kyllä tämä tarpeeseen tulee ja johonkin hermoon iskee

Ilmari Myllynen

Monessa roolissa ja yhtenä viisihenkisessä työryhmässä toimivan Mirva Halmeen mukaan nuoret saavat kyllä koulussa tietoa anatomiasta ja ehkäisystä, mutta seurusteluun ja omaan kehoon liittyvät kysymykset herättävät jopa ahdistusta.

– Kiersimme käsikirjoittaja Kaisa Nuuttilan kanssa kaupungilla ja nuorisotaloilla haastattelemassa nuoria ja kysymässä, mistä he kaipaavat enemmän tietoa. Vastaus oli, että menkää suoraan asiaan ja siihen, mitä siellä peiton alla oikeasti tapahtuu.

Tähän mennessä esityksen on nähnyt yli 500 yläkoulu- ja lukioikäistä nuorta. Palaute on ollut rohkaisevaa.

– On tullut tunne, että kyllä tämä tarpeeseen tulee ja johonkin hermoon iskee, sanoo muun muassa Ilmari-nuken roolista vastaava Ilmari Myllynen.