Pieni stressi voi olla hyväksi, jatkuva vie terveyden

Stressiä kammotaan usein, mutta pieninä annoksina se auttaa ihmistä saamaan aikaan. Jos palautumiseen ei ole kunnon mahdollisuuksia, stressi muuttuu vaaraksi terveydelle. Työhyvinvoinnin asiantuntija Marja-Liisa Manka julkaisee aiheesta kirjan.

Kotimaa
Mies raapii päätään.
Tanja Perkkiö / Yle

– Stressi on hyvä apulainen, mutta huono isäntä. Se saa toimimaan, mutta jos se jää päälle, se on kohtalokasta aikaansaamiselle ja terveydelle, Marja-Liisa Manka tiivistää.

Parhaimmillaan stressi voi saada meidät liikkeelle ja innostaa huippusuoritukseen, Manka arvioi.

Ihmisen elimistöllä on myös palautumis- tai rauhoittumisjärjestelmä. Jos kuitenkin painetta on jatkuvasti, elimistö on koko ajan hälytystilassa ja voi seota.

Nykyelämän epävarmuus painaa

– Koko EU:n tasolla suurin stressin syy on epävarmuus ja organisaatioiden muutos, sanoo Yle Tampereen haastattelema Marja-Liisa Manka.

Yksittäisestä ihmisestä tuntuu usein, että asioihin on mahdoton vaikuttaa. Marja-Liisa Manka on kuitenkin sitä mieltä, että jotain voidaan aina tehdä, kun mietitään työpaikalla asioita yhdessä.

Marja-Liisa Manka
Jarkko Laaksonen

Laatimassaan Stressikirjassa Marja-Liisa Manka kertoo, miten liiasta vauhdista voi pysähtyä hallitusti.

Manka on Suomen tunnetuimpia työhyvinvoinnin asiantuntijoita. Hän on mm. työskennellyt Tampereen yliopistossa alan professorina yli 10 vuotta.