Viranomaistietoja lähetetään yhä faksilla – salattuja sähköpostiyhteyksiä puuttuu

Espoossa fakseja lähetetään sosiaalitoimesta poliisille useita kertoja päivässä. Kuntaliiton mukaan Espoon tilanne on poikkeuksellinen.

Kuva: Yle

Vaikka faksien lähettäminen on suurelle osalle suomalaisista vain muisto menneisyydestä, se on edelleen arkipäivää Espoon sosiaalitoimessa. Tämä johtuu siitä, ettei henkilötietoja sisältäviä viestejä saa lähettää suojaamattomalla sähköpostiyhteydellä, eikä suojattua yhteyttä ole.

Espoon aikuisten sosiaalipalvelujen aluepäällikön Tapio Niemisen mukaan fakseja lähtee erityisesti poliisille useita kertoja päivässä.

– Jos meidän pitää poliisin kanssa vaihtaa jotakin materiaalia, niin ei ole muuta keinoa kuin perinteinen maaposti, kirjeposti, tai sitten faksi. Ja on sovittu poliisien kanssa, että faksilla käydään sitä kirjeenvaihtoa, hän kertoo.

Nieminen huomauttaa, ettei sähköpostikeskustelua voi aina käydä myöskään asiakkaiden kanssa, vaikka se heille sopisikin. Näissä tapauksissa joko käytetään puhelinta tai pyydetään asianosaista henkilöä paikan päälle.

"Ilman muuta pitäisi olla turvallisempi ratkaisu"

Espoon sosiaali- ja terveystoimen tietotekniikan asiakkuuspäällikölle Reijo Mäkiselle faksien lähettäminen tuli pienoisena yllätyksenä. Hän sanoo, ettei se ole missään nimessä hyvä vaihtoehto sekään.

– Ilman muuta pitäisi ottaa turvallisempi ratkaisu käyttöön.

Mäkinen kertoo, että salattua sähköpostijärjestelmää kokeiltiin pari vuotta sitten, mutta se koettiin silloin liian kalliiksi vähäiseen käyttöön nähden.  Nyt Espoolla on käynnissä asian suhteen uusi projekti.

– Minun mielestäni tämä on selkeästi niin tärkeä tarve, että tämä asia pitää nostaa uudelleen esille ja lähteä sitä valmistelemaan, Mäkinen sanoo.

Kuntaliitto: Faksin käyttö marginaalista

Kuntaliiton tietoyhteiskuntayksikön erikoistutkijan Elisa Kettusen mukaan Espoon tilanne ei ole kovin tavanomainen. Itse asiassa faksin käyttö on nykyään niin marginaalista, ettei siitä enää edes kysytä kyselyissä, joissa kartoitetaan tietotekniikan käyttöä kunnissa.

Kettunen sanoo, että jos käyttöä on, sen taustalla ovat usein juuri tietosuojakysymykset.

– Ilmeisesti sitten on näissä kohtaa katsottu, että faksi on turvallisempi tapa lähettää sitä tietoa.

_15:20 Lisätty: Reijo Mäkinen täsmensi, että salatun sähköpostin käyttöä selvitetään parhaillaan. _