Suomalaisille edullinen Viro on pienituloiselle virolaiselle kallis

Viron hintataso ei suomalaisten mielikuvissa huimaa. Käytännössä pienituloiselle virolaiselle, kuten eläkeläiselle, Viro on kallis maa.

Ulkomaat
Mummo
Stina Tuominen / Yle

Eläkeläinen Maie elää Tallinnan Mustamäellä. Hän saa eläkettä 355 euroa kuukaudessa. Maie asuu kaksiossa. Hän maksaa talo- ja sähköyhtiölle sekä kaapeli-tv-firmalle erilaisia kuluja kuukausittain keskimäärin 120 euroa. Velkaa hänellä ei ole. Maie hankkii elintarvikkeensa pääasiassa läheisestä marketista, jonka hintataso on tuoreen tutkimuksen mukaan Viron edullisin.

Maie on oppinut tekemään ostoksensa kustannustehokkaasti. Silti rahaa tuntuu olevan koko ajan vähemmän käytössä, vaikka elintarvikkeiden hintojen nousu on tilastojen mukaan paljolti pysähtynyt tai kääntynyt jopa laskuun.

Maiella on ollut jo 25 vuotta tuttava Suomen pääkaupunkiseudulla. Samalla alalla aikoinaan työskennellyt Aino käy Maien luona pari-kolme kertaa vuodessa. Maie on vieraillut Ainon luona muutaman kerran. Ainon eläke on neljä kertaa Maien Virossa saamaa eläkettä suurempi.

Maie ja Aino ovat pohtineet monesti pienituloisten virolaisten elämisen kalleutta. Etenkin, kun ottaa huomioon enemmistön saamien palkkojen ja eläkkeiden pienuus hintatasoon verrattuna. Vapun jälkeisellä kevätmatkallaan Aino vieraili taas tuttavansa luona ja kirjasi muistiin erilaisten elintarvikkeiden, tavaroiden ja palvelujen hintoja.

Kotiinsa palattuaan hän muutti Viron hinnat vastaamaan omaa ostovoimaansa – tulojen ja menojen välistä suhdetta. Näin muodostui lista eräistä hinnoista, jotka vastaavat Maien tavallisia menoja.

Jos Maie ostaa omasta kaupastaan Tallinnassa esimerkiksi isomman kimpaleen Edam-juustoa vähän yli viidellä eurolla, tuntuisi se suomalaiseläkeläisen kukkarossa samalta, jos Aino joutuisi maksamaan lähikaupassaan vastaavasta juustosta 21 euroa. Suomalainen kahvipaketti maksaa Maielle Mustamäen lähimarketissa reilut 5 euroa, jolloin sama ostos vastaisi Suomessa Ainon tuloihin suhteutettuna yli 20 euroa.

Ruokien hinnat suhteutettuna Virolaisen eläkeläisen ostovoimaan.
Stina Tuominen / Yle

Aino esitti tekemänsä ostovoima- ja hintavertailun naapurilleen Liisalle, joka käy usein Tallinnassa ostoksilla. Liisa on kehunut jo parikymmentä vuotta Viron hintojen edullisuutta. Liisa meni sanattomaksi nähtyään Ainon tekemän laskelman. Hän ymmärsi vasta nyt, kuinka kalliita esimerkiksi elintarvikkeet ovat Viron peruseläkeläisille. Aino sanoi Liisalle epäilevänsä, että Maien työssä käyvät lapset auttavat äitiään pitämään taloutensa tasapainossa, eli niin kuin monet muutkin virolaiset tekevät. Miten Maie tulisi muuten toimeen?