1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Museoiden yönä ovet ovat avoinna myös "sepän talossa" Kemijärvellä

Lauantai tarjoaa ihmisille hyvän mahdollisuuden tutustua museoiden mielenkiintoiseen maailmaan. Silloin vietetään Museoiden yötä ja museoiden ovet ovat jatketusti auki.

Pekka Narkilahti on Kemijärven kotiseutuyhdistyksen, Kotikiekerön, puheenjohtaja
Pekka Narkilahti on Kemijärven kotiseutuyhdistyksen, Kotikiekerön, puheenjohtaja. Yhdistys vaalii huolella vanhaa Särkelän taloa, joka on toiminut kotiseutumuseona jo yli 40 vuotta. Pekka Narkilahden haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle
Vanha gramofoni on Kemijärven kotiseutumuseon uusia hankintoja. Soittopeli on keskeisessä roolissa museoiden yönä lauantaina, sanoo kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Narkilahti Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kemijärvellä on yksi Suomen parhaiden hoidetuista kotiseutumuseoista, johon käydään tutustumassa kauempaakin. Taloa kutsutaan Sepäntaloksi, koska talon omistaneessa Särkelän suvussa sepän ammatti siirtyi isältä pojalle seitsemässä sukupolvessa.

Parhaillaan vietetään Museoviikkoa ja lauantaina viikko huipentuu Museoiden yöhön. Lauantai on samalla eurooppalainen museopäivä. Viikon teemana on ollut "Museot  kestävän yhteiskunnan rakentajina". Museoiden kautta on haluttu viestittää yhteiskunnasta, joka kunnioittaa elinympäristöä.

Kemijärven kotiseutumuseo sijaitsee Kemijärven keskustan tuntumassa Särkikankaalla. Sitä ylläpitää kotiseutuyhdistys Kemijärven Kotikiekerö. Museo kertoo kemijärveläisestä talonpoikaiselämästä 1900-luvun alussa. 

Museossa paljon mielenkiintoista

Kotikiekerön puheenjohtaja Pekka Narkilahti kertoo, että yhdistys osti museotontin vuonna 1972 ja sai samalla lahjoituksena tontilla olleen asuinrakennuksen ja navetan. Päärakennus on alkuperäisellä paikallaan oleva peräpohjalainen talonpoikaistalo 1800-luvulta. Museoalueella on päärakennuksen lisäksi navetta, talli, aittoja, savusauna ja paja.

Kemijärven museoalueen rakennukset ovat hyväkuntoisia ja hyvin hoidettuja. Museoviranomaisetkin ovat sen tunnustaneet. Kemijärven kotiseutumuseo avaa mielenkiintoisen näkymän seutukunnan menneisyyteen.

- Täällä ei vain piipahdeta, vaan tänne tullaan olemaan ja ihmettelemään, Pekka Narkilahti sanoo.

Kemijärven perinteistä elämää

Narkilahden mukaan museoesineistöä alettiin kerätä jo 1960-luvulla. Esineet saatiin näytteille uusiin tiloihin ja museo avattiin yleisölle vuonna 1974.

Museon näyttelyt kuvaavat Kemijärven perinteisiä elinkeinoja sadan vuoden takaa: karjavaltaista maataloutta, metsätaloutta, kalastusta, metsästystä ja poronhoitoa. Päärakennus on sisustettu 1900-luvun alun talonpoikaistyyliin ja myös muissa rakennuksissa on näytteillä museoesineitä. Päärakennuksen yläkerrassa olevassa näyttelyssä voi tutustua mm. paikallisen muotiliikkeen vaatemallistoon sekä vanhoihin lasten leluihin.

Kemijärven kotiseutumuseossa pidetään paljon erilaisia tilaisuuksia. Muun muassa muisteluillat ovat olleet suosittuja.