Taloyhtiössä kiistellään jo sähköautojen latauksesta

Taloyhtiöissä kiistellään siitä, kenen laskuun menee sähköautojen lataus. Kinaa aiheuttavat sähkön kulutus ja luvattomat lataajat.

Kotimaa
Mies lataa sähköautoa.
Joanna Scheffel / EPA

Valtiovalta kannustaa sähköautojen käyttöön, mutta taloyhtiössä bensa-autojen käyttäjät eivät halua pulittaa kuluja omasta kukkarostaan.

– Sähköautot vaativat pitkän latausajan ja käytännössä ne voi ladata joko töissä tai kotona, sanoo taloyhtiöiden asioihin perehtynyt asianajaja Marina Furuhjelm Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:sta.

Yksi vaihtoehto on käyttää lataukseen taloyhtiön lämmitystolppia. Mutta jos joku asiakkaista käyttää taloyhtiön sähköä autonsa lataukseen aamusta iltaan, muita asukkaita saattaa alkaa nyppiä.

Kertakäyttö luottokortilla?

Mikäli sähköautojen määrä kasvaa, vanhoissa taloissa sähköpääkeskusta on suurennettava. Yksi vaihtoehto on, että sähköauton käyttäjät maksavat remontin.

Uusissa taloissa on mahdollisuus erotella sähköautojen latauspaikkojen sähkönkulutus muiden asukkaiden sähkölaskusta. Tähän tarvitaan kaikkien osakkeenomistajien suostumus.

– Sähköautoista tulee jo paljon kyselyitä, vaikka niiden määrä on vielä pieni. Alan yrityksillä on suunnittella monia ratkaisuvaihtoehtoja. Latauslaitteet voisivat toimia vaikkapa luottokortilla, sanoo Furuhjelm.

Naapurille ei ylimääräisiä etuja

Isännöintiliitto teki viime syksynä taloyhtiöille ohjeistuksen sähköautoista. Siinä kuvaillaan monenlaisia ristiriitoja, joita taloyhtiöissä voi syntyä.

Esimerkiksi luvatta lataaminen voi rikkoa lämmitysyhtiön lämmitystolpan tai aiheuttaa sähköverkon rikkoutumisen. Tilanne on sama kuin asukas jättäisi lattiakaivon siivoamatta ja aiheuttaisi vesivahingon.

– Jos yksi pyytää latauslupaa, niin mikäpä siinä. Kohta kysyjiä voi olla kymmenen. Siksi taloyhtiössä pitäisi etukäteen miettiä, miten toimitaan, sanoo kehityspäällikkö Heikki Kauranen Isännöintiliitosta.

Kauranen arvioi sähköautojen lisääntyvän ensin työsuhdeautoina, koska monet työnantajat suosittelevat hybridejä, joita voi ladata myös sähköllä.

Loppujen lopuksi kiistassa on kyse yhdenvertaisuudesta. Naapurille ei voi suoda ylimääräisiä etuja. Mutta mistäpä asiasta suomalaisissa taloyhtiöissä ei riideltäisi?