Hyppää sisältöön

Tomaattien rutistelijat ärsyttävät suomalaisia kaupassa: "Mössätään kaikki kypsät ja herkulliset"

Kysyimme lukijoilta, millainen kauppakäytös ärsyttää. Monissa vastauksissa toivottiin muilta asiakkailta parempaa hygieniaa vihannesten ja hedelmien käsittelyyn.

Kuva: Yle

Kerroimme alkuviikosta, millaisiin kaupassa asiointiin liittyviin ilmiöihin ruokakaupat ovat kiinnittäneet huomiota. Soittokierroksen perusteella kaupoissa esiintyy pääasiassa kahdenlaista ilmiötä: Käytävien tukkimista tai etuilua.

Kysyimme myös lukijoilta ja radion kuuntelijoilta, mikä heitä ärsyttää muiden asiakkaiden kauppakäyttäytymisessä. Monissa vastauksissa nostettiin esiin käytös vihannes- ja hedelmäosastoilla.

Hevi-osaston kähmijät. Ällöttää, kun näkee työmiesten hipelöivän hedelmiä rasvaisilla käsillään. Ei paljon tee mieli sellasia syödä.

Ainoa mikä todella ärsyttää, ovat kaikenikäiset jokaikisen tomaatin yms. käpälöijät.

Ärsyttää kun mummot käpälöivät kaikkia hedelmiä, onko pakko koskea jokaiseen? Miksi jokainen tomaatti on puristeltava?

Jauhelihan painelu ei enää onnistu

Joitakin harmittaa ruokapakkausten huolimaton käsittely ylipäänsä. Puristelua esiintyy myös esimerkiksi leipäosastolla. Lihapakkausten tunnustelu ei ole enää nykyään kovin helppoa.

Minua ärsyttää elintarvikkeiden huono käsittely, kun ihmiset nipistelee hedelmiä, leipiä, käyvät hämmentämässä itse otettavia salaatteja salaattivaunussa vaikka eivät osta.

Miksi kaikkea pitää hipelöidä? Leipäpusseja kouritaan ja pehmeät vaaleat leivät on sen jälkeen ihan lytyssä. Lihapakkaukset ovat onneksi nykyään sellaiset, ettei niitä pysty käpälöimään, vielä 90-luvulla jauhelihaa myytiin kelmuissa. Niihin paineltiin huolella kuoppia.

Eräs lukija pitää hedelmien ja vihannesten valinnan logiikkaa outona.

Itsepalveluvihannesmyynnissä on todella vähän järkeä varsinkin Suomessa, missä ihmiset hamuavat kivikovia ja mauttomia vihanneksia laarien pohjilta mössäten kaikki kypsät ja herkulliset päältä.

Kypsiä tomaatteja ei voi marketista ostaa, vaan ne pitää hakea kaupan takaa biojäteastiasta mössääntyneinä.

Kotimaisten pinta pehmenee

Kotkassa myymälöiden hedelmä- ja vihannesosastoja valvova terveystarkastaja Merja Lumme sanoo, että etenkin kotimaiset hedelmät ja vihannekset kärsivät tunnustelusta.

– Pinta pehmenee, ja ne rasittuvat myös pakatessa ja kuljetuksessa. Ei mikään hedelmä tai vihannes kestä, jos sitä kovasti painelee tai puristelee, Lumme sanoo.

Se, kuinka paljon hedelmä tai vihannes kärsii koskettelusta, riippuu kuitenkin usein lajikkeesta ja vuodenajasta.

– Talvella niinkutsutuissa lentotomaateissa on aika kova pinta. Asiakas varmasti tunteekin lajikkeen, joka ei kärsi koskettelusta niin paljon.

Pese ennen käyttöä

Lumpeen mukaan ei ole todettu, että pöpöt leviäisivät hevi-osaston kautta.

– Suositus on, että tuotteet pestään ennen käyttöä. Sen vuoksi ne on annettu irtomyyntiin.

Joissakin maissa asiakkaat valitsevat hedelmät ja vihannekset hanskat tai muovipussi käsissä. Suomessa näin tapahtuu lähinnä perunoiden kohdalla – siksi, ettei asiakas halua liata käsiään.

Porkkanoitakin on kiskottu suoraan maasta ja vain ravisteltu vähän ennen suuhun laittoa.

Merja Lumme

– Meillä on ehkä totuttu siihen, ettei edes mansikoita tarvitse pestä ennen käyttöä. Porkkanoitakin on kiskottu suoraan maasta ja vain ravisteltu vähän ennen suuhun laittoa.

Lumme muistuttaa, että hedelmät ja vihannekset kannattaa pestä tai kuoria ennen käyttöä.

– Viranomainen ei valvo sitä, miten likaisilla käsillä hedelmiä käsitellään. On omalla vastuulla, peseekö hedelmän vai ei ennen kuin laittaa sen suuhunsa.

Kärrypökkijät ja kapeat käytävät

Kauppojen tapaan lukijat ovat panneet merkille, että kaupassa vallataan helposti turhan suuri tila kuulumisten vaihdolle.

Torikokoukset todella ärsyttävät, kaikenlaiset vahtaajat, kyttäävät, juoruilijat. Varsinkin pikkupaikkakunnilla monelta ihmiseltä puuttuu sydämensivistys.

Se kun tyypit pojottaa hyllyvälien kapeimmassa kohdassa kärryineen vaihtamassa kuulumisia tutuntutuntuttujen kanssa. Aina se kapein tai ruuhkaisin kohta.

Asioiden hoitojärjestyksestä ja ylipäänsä kassakäyttäytymisestä on monenlaisia mielipiteitä.

Se ärsyttää, kun mennään pakkaamaan ennen maksamista. Sitten kun kassa on jo ilmoittanut loppusumman, laitellaan vielä pari purkkia kassiin, hitaasti väännetään lompakkoa esiin, lampsitaan kasseilta maksupäätteelle ja aletaan valitsemaan sitten alennuskorttia ja luottokorttia jolla maksaisi.

Miksi ihmisten pitää ängetä ostoskärryineen kassajonojen läpi, kun etsivät lyhempiä jonoja? Olisi kohteliasta jonottajia kohtaan, että kierrettäisi siellä jonojen takana etsimässä lyhempää jonoa.

Minua ärsyttää, kun kassajonossa joku tönii selän takana ostoskärryllä. Kerran huomautinkin aika napakasti mammalle, joka oli jo pari kertaa tuupannut kärryllä.

Takaa jaloille kärryjensä kanssa tunkevat ovat todella joskus ongelma. Joskus pökkivät koko jonotuksen ajan. Meinasin kerran lipasta nokkiin yhtä tällaista rynnijää.

Voit käydä lukemassa keskustelun täältä.