1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkukesän myrkyllinen kummajainen muuttuu oikealla käsittelyllä herkuksi

Korvasieniaika on parhaillaan käynnissä. Korvasieni on helposti tunnistettava ja herkullinen ruokasieni, mutta sen käsittelyssä on syytä olla varovainen.

luonto
Korvasieni
Riitta Väisänen / Yle

Sateinen alkukesä on suonut otolliset olosuhteet korvasienille. Korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen, joten sienimetsään on hyvä varustautua käsinein ja muistaa tuuletus. Korvasieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä, joka voi elimistöön päästessään vaurioittaa maksaa.

– Sienestämään kannattaa lähteä vaikka kertakäyttökäsineet käsissä, jotta ihon kautta ei kulje myrkkyaineita, neuvoo Arktisten aromien toiminnanjohtaja ja sienineuvoja Simo Moisio.

Korvasienten kuljetuksessa on hyvä ottaa huomioon korvasienen haihduttamat myrkyt, ja pitää autoillessa ikkunat avoinna. Myös sienisaalista keittäessä hyvä tuuletus on tärkeää. Korvasienet keitetään runsaassa vedessä kaksi kertaa vähintään viisi minuutta. Keittämisten välissä sienet huuhdotaan ja vaihdetaan keitinvesi.

Tiukoista ukaaseista huolimatta korvasieneen kannattaa uskaltautua, sillä huolellisen käsittelyn jälkeen kyseessä on herkullinen ruokasieni. Korvasienestä valmistetaan perinteisesti korvasienikeittoa, mutta se sopii myös esimerkiksi muhennoksiin ja jauhelihan jatkeeksi.

Harvakseltaan nautittava herkku

Aivomaisen poimuinen korvasieni ilmestyy usein muutaman vuoden vanhoille hakkuualueille, missä maa on rikkoontunut. Korvasieniä kannattaa etsiä myös traktorin myllertämien metsäteiden reunoilta. Kainuussa paras korvasieniaika koittaa kesäkuussa ja Simo Moisio uskoo, että maakunnassa putkahtelee tänä vuonna mukavasti korvasieniä.

Sienestämään kannattaa lähteä vaikka kertakäyttökäsineet käsissä.

Simo Moisio

Muhkurainen sieni kannattaa kuitenkin pitää harvakseltaan nautittavana herkkuna.

– Korvasientä ei kannata syödä päivittäin, jotta myrkkyjä ei pääse kerääntymään maksaan liian kanssa, Moisio muistuttaa.

Alkukesällä sienestäjä saattaa löytää myös harvinaisen lehtokorvasienen, joka on korvasienen vaaleampi näköislaji. Samoihin aikoihin ilmestyvät myös vaarattomat huhtasienet, jotka saattavat pikaisella tarkastelulla muistuttaa korvasieniä. Sienet erottaa kuitenkin toisistaan lakkien perusteella: kartiohuhtasienen lakki on pitkä ja kolmionmallinen, ja harvinaisempi pallohuhtasieni kantaa nimensä mukaan pallomaista lakkia.

Lue seuraavaksi