1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nykypäivän ritarit taistelevat huumeita vastaan

Pyhän Lazaruksen ritarikunta perustettiin Jerusalemissa 1100-luvulla auttamaan spitaalisia. Jossain osissa maailmaa ritarikunta jatkaa edelleen lepraa vastaan taistelua, mutta Suomessa keskitytään huumeidenvastaiseen työhön.

Kotimaan uutiset
Juhlallisuuksia Tuomiokirkossa
Pyhän Lazaruksen ritarikunnan Suomen Suurprioraatin 40-vuotisjuhlallisuuksia vietettiin Turun Tuomiokirkossa.Paula Koskinen / Yle

Pyhän Lazaruksen ritarikunta viettää Suomessa 40-vuotisjuhlavuottaan. Suomessa ritarikunta on vielä nuori, mutta sen juuret johtavat lähes tuhannen vuoden taakse.

Pyhän Lazaruksen ritarikunta oli yksi monista ristiretkien aikaan syntyneistä ritarikunnista.

– Tuohon aikaan monet pyhiinvaeltajat ja sotilaat kärsivät spitaalista, kertoo Pyhän Lazaruksen ritarikunnan Suomen Suurprioraatin tiedotusvastaava Henrik Wikström.

Spitaaliset miehet perustivat 1100-luvulla Jerusalemissa sairaalan eli lasaretin, jossa hoidettiin muita lepraan sairastuneita. Samalla miehet muodostivat ritarikunnan, jonka tavoitteena oli kristinuskon puolustaminen ja sairaiden hoivaaminen.

Ritarikunnan historia on monivaiheinen ja Ranskassa se toimi muun muassa ”Aurinkokuningas” Ludvig XIV:n henkikaartina. Ritarikunnan jäsenet olivat alkujaan munkkeja ja sotilaita, josta jäänteenä on nykypäivänäkin sotilaallisen jäykkä ja hierarkkinen hallinto.

Jäseninä miehiä ja naisia eri ammattikunnista

Pyhän Lazaruksen ritarikunnan jäseniä
Pyhän Lazaruksen ritarikunnan Suurmestari kantaa ritarikunnan symbolia, kahdeksansakaraista Maltan ristiä.Paula Koskinen / Yle

Suomeen Pyhän Lazaruksen ritarikunta rantautui vasta vuonna 1975, kun Suomen Suurprioraatti perustettiin Turussa. Sitä ennen suomalaisia jäseniä oli mukana ulkomaisissa suurprioraateissa.

Tällä hetkellä Pyhän Lazaruksen ritarikunnassa on Suomessa jäseniä noin 150. Koko maailmassa ritarikunnan jäseniä on noin 7 000, kolmessakymmenessä maassa, viidellä mantereella.

Jäseniä on laidasta laitaan: mukaan pääsevät sekä miehet että naiset, eikä ammattikunnalla ole merkitystä.

– Jäsenistömme monipuolisuus on etu, sillä mukana on asiantuntijoita lukuisilta eri aloilta, sanoo Suomen Suurpriori Aarne Koskimies.

Meillä ei ole salaisia rituaaleja ja olemassaolomme on täysin avoin.

Henrik Wikström

Hengelliset ritarikunnat synnyttävät ihmisten mielissä helposti vääriä käsityksiä. Pyhän Lazaruksen ritarikunnan jäsenet muistuttavat, että kyse ei ole missään nimessä minkäänlaisesta salaseurasta.

– Meillä ei ole salaisia rituaaleja ja olemassaolomme on täysin avoin, Henrik Wikström sanoo.

Pyhän Lazaruksen ritarikunnan jäseneksi pääsee jo ritarikunnassa olevan jäsenen kutsumana. Jäseniä on Suomessa niin vähän, että mukaan pääsee käytännössä kuka vain, jos tunnustaa kristinuskoa ja haluaa auttaa ihmiskuntaa. Uudet jäsenet otetaan vastaan investituurassa juhlallisin menoin.

Suurmestari ja Suurpriori asettavat viittaa miehen harteille
Tuomiokirkossa järjestetyssä investituurassa otettiin ritarikuntaan kolme uutta jäsentä. Tässä Suurmestari Don Carlos de Gereda de Borbón ja Suomen Suurpriori Aarne Koskimies asettavat uuden jäsenen harteille ritarikunnan viitan.Paula Koskinen / Yle

Ihmisiä autetaan kaikkialla, kunkin maan tarpeiden mukaan

Pyhän Lazaruksen ritarikunta keskittyy ihmisten auttamiseen. Eri paikoissa se tarkoittaa eri asioita.

– Lepra on edelleen suuri ongelma eri puolilla maailmaa. Valitsemme avustuskohteet kunkin maan tarpeiden mukaan. Esimerkiksi Espanjassa annamme tällä hetkellä paljon ruoka-apua, ritarikunnan Suurmestari, espanjalainen Don Carlos de Gereda de Borbón sanoo.

Suomessa ritarikunnan tärkeimpään toimintaan kuuluu joululahjojen jakaminen huonossa asemassa oleville lapsille. Lisäksi avustusta suunnataan ikääntyvien ihmisten auttamiseen ja erityisesti heidän kotona selviytymisen tukemiseen.

Lazarus-ambulanssi
Lazarus-ambulanssi kiertää erilaisissa tapahtumissa tekemässä huumeidenvastaista työtä.Paula Koskinen / Yle

– Eikä sovi unohtaa, että ehkä keskeisin avustuskohteemme on huumeita vastaan taistelu. Huumeambulanssimme kiertää erilaisissa tapahtumissa ja olemme osallistuneet myös huumekoirien hankintaan, Henrik Wikström kertoo.

Pyhän Lazaruksen ritarikunnan symboli on kahdeksansakarainen niin kutsuttu Maltan risti. Siihen voi törmätä esimerkiksi ritarikunnan viitoissa ja arvomerkeissä.

Suomi on hyväksynyt Pyhän Lazaruksen ritarikunnan arvomerkkien julkisen käytön, joten niitä voi nähdä esimerkiksi asepuvuissa ja univormuissa.

Lue seuraavaksi