1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ydinjätteen loppusijoituspaikan hissi ulottuu lähes puolen kilometrin syvyyteen

Hissillä pääsee aikanaan ydinjätteen loppusijoitusluolaan. Vaikka hissikuilu on jo olemassa, saadaan hissi käyttöön vasta vuonnan 2019.

Kotimaan uutiset
Posivan nostinlaiterakennus on harjakorkeudessa.
Posivan nostinlaiterakennus on harjakorkeudessa.Tapio Termonen / Yle

Olkiluotoon rakentuvan ydinjätteen loppusijoituspaikan maanpäällinen rakentaminen etenee. Nyt harjakorkeuteen on noussut nostilaiterakennuksen toinen vaihe. Nostilaiterakennukseen tulee loppusijoituspaikka Onkaloon kulkeva hissi.

Hissi mahdollistaa henkilöliikenteen maanalaisiin tiloihin vajaan 450 metrin syvyyteen. Toinen vaihtoehto maan alle pääsyyn on spiraalin muotoinen ajotunneli. Sillä matkaa 450 metrin syvyyteen kertyy kuitenkin 5 kilometriä. Hissi tuo siis joustavuutta henkilöliikenteeseen.

– Maan alla oletetaan kuitenkin työskentelevän kymmeniä henkilöitä, sanoo projektijohtaja Erkki Palonen Posivasta.

Kokemuksia pilvenpiirtäjistä

Posiva saa hissin käyttöön hissikuilun lujituksen ja varustelun jälkeen vuonna 2019. Hissejä tulee vain yksi, mutta sen kori on kaksikerroksinen. Näin korkeista hisseistä on kokemuksia maailmalla esimerkiksi pilvenpiirtäjistä. Hissin Olkiluotoon toimittaa näillä näkymin Kone Oy.

Ydinjätteen loppusijoituksen on määrä alkaa 2020-luvulla. Sitä ennen Olkiluotoon rakennetaan vielä muun muassa kapselointilaitos. Sen suunnitelmat ovat jo loppusuoralla, mutta luvitus on vielä kesken.

Lue seuraavaksi