1. yle.fi
  2. Uutiset

Yllätysvieraita tulossa? Puutarhurin viisi vinkkiä pihan pikakunnostukseen

Jos piha näyttää epäsiistiltä, etkä millään ehdi käyttää aikaa puutarhatöihin (koska kotikin pitää siivota), niin eipä hätää: radiopuutarhuri Timo Koskinen antaa helpot ja nopeat niksit kotipihan pikaehostukseen.

Kotimaan uutiset
Surfinia
Kimmo Gustafsson / Yle

Radiopuutarhuri Timo Koskinen on vuosien ajan vastannut Radio Hämeessä kuuntelijoiden kysymyksiin puutarhanhoidosta. Kokosimme Timon nopeat niksit yhteen pihan pikakunnostuksen muistilistaksi. Pikavisiitti puutarhamyymälään, lapio, pensassakset ja vähän aikaa – ja pihaa kelpaa taas katsella.

1. Sisäänkäynti paraatikuntoon katseenvangitsijoilla

– Käytä katseenvangitsijoita. Huomio siirtyy näyttävään ruukkuun tai muuhun elementtiin eikä pihan muu repsotus haittaa.

– Tuo puutarhamyymälästä orvokkeja tai muita sesongin näyttäviä amppeleita tai ruukkuistutuksia portaiden pieleen. Muista esteetön kulku, mutta pidä ruukku riittävän lähellä, niin että kukat voi nähdä tai jopa haistaa.

2. Sokkelisora siistiksi

– Vaikka nurmi olisi kuinka siistiksi leikattu, silmä tarttuu sokkelin eteen jääneisiin korsiin, jotka rikkovat vaakasuoran linjan. Eli vaikka nurmi ei olisikaan aivan vastaleikattu, kannattaa tarkistaa, että sokkelia vasten ei rehota pitkää heinää tai rikkaruohoja.

3. Suorista käytävän reunat

– Suorista talolle johtavan käytävän reunat lapiolla tai käytäväraudalla. Jos nurmikko on kasvanut yli rajojensa pihapolulle, se luo epäsiistin vaikutelman. Poista myös isoimmat voikukat ja muut rikkakasvit, jos niitä käytävällä kasvaa.

– Mikäli käytävä on laatoitettu, tarkista laattojen saumat ja suoruus. Jos anoppi kompastuu töröttävään betonikiveen, vierailu alkaa huonosti. Pikahoitona siis yksittäisten kivien tasaus, eli nosta kivi ylös ja tasoita uudelleen paikalleen.

4. Portinpielet kuntoon

– Jos portin muodostaa pensasaita, reunojen tasaus tekee heti pihan siistimmän näköiseksi ja antaa sille ryhtiä. Jos pylväät vaativat ehostusta, kannattaa ottaa vaikka maalisuti kouraan. Jos portti on toivottomasti vinossa eikä ole aikaa kunnostaa sitä suoraan, kannattaa portti ottaa tilapäisesti irti ja piilottaa pois näkyvistä.

5. Istutusalueiden reunojen tasaus

– Kun istutusalueen reunat ovat siistit, muutama rikkaruoho ei kiinnitä huomiota. Homma kannattaa tehdä lapiolla eli nurmikkoon rajautuvat istutusalueet voidaan erottaa nurmesta pienellä kaivannolla.

Jos varautumisaikaa on pari päivää, voi pihaa ehostaa vielä seuraavalla bonusniksillä:

– Jos nurmikko on rikkoutunut tai vaurioitunut talven tuhoissa tai muista syistä, nopea tapa saada nurmikko siistittyä on siirtonurmikkomatto, joka asennetaan mielellään paria päivää aikaisemmin. Näin nurmi ehtii nousta kunnolla pystyyn ja paikkauskohta näyttää luonnollisemmalta. Ennen maton asennusta vanha nurmikko kannattaa rikkoa esimerkiksi haravalla, vinkkaa Timo Koskinen.

Lue seuraavaksi