1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöministeriön kohtalo vaakalaudalla – Näin hoidettu muualla Euroopassa

Jos sana ympäristö katoaa ministeriöiden nimistä, Suomi seuraa Euroopan unionissa Unkarin tietä.

politiikka
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Hallitusneuvottelujen vetäjä, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on väläytellyt maatalous- ja ympäristöministeriön yhdistämistä luonnonvaraministeriöksi, mikä on kuohuttanut etenkin oppositiopuolue vihreitä.

Vihreä eduskuntaryhmä vetosi perjantaina hallitusneuvottelijoihin itsenäisen ympäristöministeriön puolesta. Puolue vaatii, että ympäristöhallintoa ei saa heikentää aikana, jolloin uhkina ovat ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen.

Ympäristöministeriön koostaman yhteenvedon perusteella Suomi joutuisi eurooppalaisittain harvalukuiseen joukkoon, jos Suomen ympäristöasiat hoitaisi luonnonvaraministeriö, jonka nimestä asia ei käy ilmi.

Suomen leirissä olisi EU-maista vain Unkari, jossa ympäristöä ei mainita alan asioita hoitavan ministeriön nimessä. Unkari lakkautti ympäristö- ja vesiasioiden ministeriönsä muutama vuosi sitten ja sulautti sen maatalousministeriöön.

Venäjältä löytyy luonnonvaraministeriö 

Myös itärajan takana ympäristöhallinto on yhdistetty jo vuosituhannen vaihteessa luonnonvaraministeriöön, jonka nimeen tosin lisättiin muutama vuosi sitten jälleen ympäristö. Nykyisessä Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriössä ympäristöasiat kuuluvat yhdelle varaministereistä, joita on muutamia.

Ympäristö- ja maatalousasioiden liitto ei ole kuitenkaan EU:ssa harvinainen, sillä ne on yhdistetty samaan ministeriöön Unkarin lisäksi myös Itävallassa, Britanniassa ja kolmessa Välimeren maassa.

Niissä liitos kuitenkin näkyy myös ministeriön nimestä, sillä esimerkiksi Britanniassa toimii ympäristö-, ruoka- ja maaseutukehityksen ministeriö. Itävallassa puolestaan toimii maatalous-, metsä-, ympäristö- ja vesiasioiden ministeriö, jonka MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila nosti perjantaina Twitterissä esimerkiksi eri tavoitteiden yhdistämisestä.

– Itävallassa ympäristöasioita ei alistettu tavalla mitä te tavoittelette, twiittasi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vastaukseksi.

Ympäristöministeriössä jännitetään

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kirjoitti blogissaan toissaviikolla, että mikäli ministeriöiden tuottavuutta halutaan parantaa, väen siirtäminen ministeriöstä toiseen tuskin auttaa.

Pokka ei halunnut perjantaina kommentoida keskeneräisiä hallitusneuvotteluja.

Myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kuittasi asian lyhyesti.

– Virkamieskunta toteuttaa sitä mitä poliittinen päättäjä päättää.

Ympäristöministeriön yhteenvedon mukaan Suomi kuuluu nykyisin samaan leiriin kuin Tanska ja joukko itäisen Euroopan maita, joissa tittelinä on ympäristöministeriö.

Länsi-Euroopassa puolestaan ovat yleisiä ministeriöt, joissa ympäristöasiat ovat keskeisiä, mutta toimialalle kuuluu myös muita asioita.

Esimerkiksi Ruotsissa toimii ympäristö- ja energia-asioiden ministeriö ja Alankomaissa infrastruktuuri- ja ympäristöministeriö.

Saksasta löytyy nimihirviö ympäristön, luonnonsuojelun, rakentamisen ja ydinsuojelun ministeriö.

Kolmessa EU-maassa ympäristökysymyksiä hoitaa kestävän kehityksen ministeriö, kuten Ranskassa, jossa nimenä on ekologian, kestävän kehityksen ja energia-asioiden ministeriö.

Belgian osavaltiorakenne taas on niin mutkikas, että maassa on yhteensä neljä energia-, ympäristö- ja kestävän kehityksen asioita hoitavaa ministeriä.

Jaana Husu-Kallio ajoi jo viime vaalikaudella sitä, että maa- ja metsätalousministeriön nimi olisi muutettu ruoka- ja luonnonvaraministeriöksi, joka kuvaisi hänen mukaansa paremmin ministeriön tekemää työtä.

Lue seuraavaksi