Hyppää sisältöön

Tunnetko jo vedyn? – Lappeenrantalainen lihapiirakka valloittaa Suomea

Eteläkarjalaisille tuttu ja armas lihapiirakka kinkulla ja kananmunalla eli vety valloittaa Suomea. Nyt aitoa vetyä saa myös Helsingistä.

Vety eli lihapiirakka kinkulla ja kananmunalla on monille tuttu kesäinen perinneherkku, jota saa Lappeenrannan satamasta ja kauppatorilta. Nyt ei vetyhimon yllättäessä tarvitse aina kuitenkaan Lappeenrantaan asti matkustaa, sillä myös helsinkiläisravintola tarjoaa ruokalistallaan aitoja vetyjä. Lihapiirakoina käytetään nimittäin lappeenrantalaisen Kesämäen leipomon tuotteita.

– Monihan pitää, että aito vety tehdään meidän lihapiirakkaamme. Silloinhan voidaan puhua niin sanotusti aidosta asiasta, kertoo Kesämäen leipomon toimitusjohtaja Juha Siintovaara.

Lappeenrantalaisasiakkaiden toiveesta

Helsinkiläisen ravintola Loosisterin ravintolapäällikkö Reija Penttinen kertoo vetyjen tulleen heidän ruokalistalleen asiakkaiden pyynnöstä.

– Meillä on sellainen aika vankka lappeenrantalainen kanta-asiakasporukka. Kanta-asiakkaamme saivat siis, mitä halusivat.

Vedyt ovat vastaanotettu ravintolassa hyvin. Pääasiassa vetyjä haluavat asiakkaat ovat Penttisen mukaan varmaan lappeenrantalaislähtöisiä, mutta myös muutkin ovat löytäneet vedyn.

– Niitä menee aika hyvin, että kyllä muutkin ovat sen ilmeisesti ottaneet hyvin vastaan.

Loosisterista saa vedyn myös vegaanin makuun, sillä klassikkoruoasta on myös kasvisversio.

.
.