1. yle.fi
  2. Uutiset

Saalisvarma kolminieluinen katiska syntyy rovaniemeläisessa autotallissa – tulevaisuus uhattuna

Rovaniemeläisen kalastusharrastajan kehittämä erikoinen katiska antaa saalista kokemattomallekin kalastajalle. Katiskaa ei tarvitse asetella tarkasti tiettyyn suuntaan, koska katiskassa on kolme erillistä nielua eri suuntiin. Katiskaa ei ole saatavissa kaupoista ja sen teko on loppumassa kokonaan, ellei uutta tekijää löydy.

Kotimaan uutiset
Kevytrakenteinen kolmnieluinen katiska nousee helposti vedestä.
Kevytrakenteinen kolmnieluinen katiska nousee helposti vedestä.Uula Kuvaja / Yle
Kevytrakenteinen kolmnieluinen katiska nousee helposti vedestä.

Toivo Hiltunen kehitteli oman kolminieluisen katiskansa jo 25 vuotta sitten. Idea kolminieluisen katiskan tekoon syntyi yksinkertaisesta ja kaikkia katiskanpyytäjiä askarruttavasta syystä.

– No siinä oli se iankaikkinen ongelma, paikasta riippuen, että pannaanko nielu ulapalle päin, kaislikkoa päin vai pitkin rantaa. Nyt kun tämä kolminieluinen syntyi, niin ongelma oli ratkaistu, muistelee Toivo Hiltunen.

– Tästä tuli hyvä pyyntiväline ja ystävät ja tuttavat ovat halunneet, että minulle kans ja minulle kans. Olen niitä tehnyt joitakin satoja tämän 25 vuoden aikana.

Katiskan tekoa omaksi ja muiden huviksi autotallissa

Toivon katiska oli myös metsästys ja kalastuslehden testissä ja pärjäsi hyvin. Katiska oli haluttu ja Toivo harkitsi aikanaan siirtymistä päätoimiseksi katiskan tekijäksi. Vielä silloinen päätyö vei kuitenkin voiton.

Toivo tarjosi katiskan tekoa myös muualle, mutta uskallus puuttui, joten katiskan teko jäi Toivolle harrastukseksi.

– Niin aivan vain ystäville ja tuttaville ja tuttavien tuttaville, riippuen siitä minkälainen fiilis on ollut ja työhalut. Ja aina joskus tulee pihaan autoja ja sanotaan, että ennen vanhaan tässä tehtiin katiskoja, tehdäänkö enää, että kysyntää olisi, kertoo Toivo Hiltunen.

Innokas jatkaja haussa

Kunhan vedessä on kalaa niin ruokakalat kyllä Topin katiskalla saa. Tämä testattiin. Nyt kun tekeminen on iäkkäälle miehelle turhan rankkaa, on Toivo valmis siirtämään oppia eteenpäin.

– Toivoisin että löytyisi innokas ihminen joka lähtisi tekemään tuotantoa tässä. Hyvin mielelläni opettaisin niksit ja naksit tähän ja vähän markkinointiakin, siitä miten katiska käy kaupaksi, vakuuttaa Toivo Hiltunen.

Lue seuraavaksi