Brittitabloidin toimittaja todettiin syylliseksi lahjusjutussa

Brittiläisen The Sun -tabloidilehden rikostoimittaja, jota syytettiin uutisvihjeiden hankkimisesta poliisilta rahaa vastaan, on todettu syylliseksi.

Ulkomaat
Sun -iltapäivälehti.
Andy Rain / EPA

Brittiläisen The Sun -tabloidilehden rikostoimittaja on todettu oikeudessa syylliseksi virka-aseman väärinkäytön edistämiseen. Toimittajaa syytettiin siitä, että hän oli antanut Lontoon Heathrow’n lentokentän terrorisminvastaisessa erikoisyksikössä toimineelle poliisille rahalahjuksia uutisvihjeitä vastaan.

Syytteen mukaan toimittaja jatkoi lahjusten antamista vuosien 2008 ja 2011 välillä. Lahjuksia ottanut poliisi on myöntänyt myyneensä kymmeniä uutisvihjeitä ja uutisjuttuja kyseiselle toimittajalle. Yhteensä hän oli saanut vihjeistään lähes 30 000 euroa.

Toimittaja on kiistänyt olevansa syyllinen. Hänen tuomionsa luetaan toukokuun lopussa.

Toimittaja sanoi, että hän sai poliisin lähteekseen lehden muilta toimittajilta. Hän sanoi oikeudessa, ettei olisi ikinä maksanut hänelle, jos olisi tiennyt sen olevan laitonta.

Jutun oikeudenkäynti sai alkunsa poliisioperaatiosta, jonka juuret johtavat Britanniaa ravistelleeseen puhelinkuunteluskandaaliin. Suur-Lontoon poliisin operaatiossa tutkitaan lehdistön ja virkamiesten välistä korruptiota.

Operaatio on kyseenalaistettu laajalti. Suurin osa sen seurauksena nostetuista rikosjutuista on hylätty.

Huhtikuussa neljä tabloidlehden toimittajaa vapautettiin syytteistä, joiden mukaan he olivat maksaneet vankilaviranomaisille uutisvihjeistä. Samaan aikaan myös syyttäjät lopettivat useiden vastaavanlaisten juttujen ajamisen.

Lähteet: AP, Yle Uutiset