1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikon huumesodan uskotaan vaatineen kymmeniä uusia uhreja

Kymmenien ihmisten uskotaan kuolleen tulitaisteluissa Meksikon huumekartellien isännöimien osavaltioiden rajalla.

Ainakin 43 ihmistä on kuollut Meksikon huumekartellien isännöimien Michoacánin ja Jaliscon osavaltioiden rajalla. Kuolleista 42 on huumekartellin edustajia ja yksi liittovaltion poliisi.

Kansallinen turvallisuuspäällikkö Monte Alejandro Rubido kertoo, että yhteenotto sai alkunsa, kun sotilaat ja liittovaltion poliisit olivat matkalla tutkimaan tietoja asejoukkion valtaamasta maatilasta. Viranomaisia vastaan tuli maantiellä kuorma-auto, jonka kyydissä olevat aseistautuneet miehet avasivat tulen. Poliisit ja sotilaat ajoivat kuorma-autoa takaa maatilalle, jossa asejoukkio jatkoi tulitusta. Poliisi kutsui avuksi lhelikopterin. Taistelut velloivat 112 hehtaarin maatilalla kolme tuntia.

Epäillyt olivat Rubidon mukaan Jaliscon osavaltiossa toimivan rikollisjärjestön jäseniä. Rubido ei kertonut tarkemmin, mutta aluetta hallitsee Jaliscon Uusi sukupolvi -niminen huumekartelli, joka on viime vuosina kasvanut yhdeksi Meksikon isoimmista rikollisliigoista.

Viereisessä Michoacánin osavaltiossa puolestaan toimii Temppeliritarit-kartelli. Kartelli on tosin heikentynyt, koska sen johtajia on vangittu. Meksikon hallitus on yrittänyt muodostaa paikallisista maanviljelijöistä maaseudun puolustusvoimia, jotka taistelisivat kartelleja vastaan. Yritys ei ole ollut kovin onnistunut.

Väkivaltaisuudet Michoacánin ja Jaliscon osavaltioissa ovat kiihtyneet vuodesta 2006 lähtien, jolloin Meksiko lähetti alueelle lisää sotilaita ja poliiseja voimistuneiden huumekartellien nitistämiseksi.

Kaikkiaan edellisten yhdeksän vuoden aikana Meksikon niin sanotussa huumesodassa on kuollut yli 80 000 ihmistä ja yli 22 000 on kadonnut.