Amsterdamin lähiössä mielenosoittajat vaativat lisää valkoisia lapsia kouluun

Mieltään osoittaneet lapset, vanhemmat ja opettajat katsovat, että maahanmuuttajalasten olisi helpompi integroitua Hollannin yhteiskuntaan, jos heidän koulussaan olisi enemmän kantaväestöön kuuluvia lapsia.

Ulkomaat
Valokuva toukokuun 22. päivänä järjestetystä mielenosoituksesta Amsterdamissa
Valokuva toukokuun 22. päivänä järjestetystä mielenosoituksesta Amsterdamissa. Joukko maahanmuuttajalapsia ja heidän vanhempiaan toivoi enemmän valkoihoisia lapsia kouluihin, jonka enemmistö oppilaista on maahanmuuttajataustaisia. Paidoissa lukee "Onko tämä tarpeeksi valkoinen sinulle?"Remko De Waal / EPA

Amsterdamilaisessa esikaupungissa maahanmuuttajalapset ovat osoittaneet mieltä sen puolesta, että alueen kouluihin saataisiin lisää valkoisia lapsia. Mielenosoittajien mukaan tämä auttaisi lapsia integroitumaan hollantilaisyhteiskuntaan nykyistä paremmin.

Mielenosoitukseen osallistui noin sata lasta sekä vanhempia ja opettajia. Mielenosoittajat olivat pukeutuneet valkoisiin t-paitoihin, joissa on teksti: "Onko tämä tarpeeksi valkoinen sinulle?".

He marssivat ovelta ovelle jakaen lehtisiä, joissa lukee "Etsimme valkoisia oppilaita".

Mielenosoitukseen osallistuneet kantaväestöön kuuluvat tytöt, 10-vuotias Annelies ja 11-vuotias Aminata sanoivat uutistoimisto AFP:lle, että maahanmuuttajalapset haluavat lisää valkoisia koulutovereita, jotta he voisisvat oppia toistensa kulttuureista.

– Kun kasvamme, meidän täytyy olla tekemisissä eri kulttuurien kanssa. Meidän pitäisi jo alkaa oppia toisiltamme, Annelies toteaa.

Myös erään koululaisen äiti Majda Khatibi sanoo haluavansa lastensa integroituvan Hollannin yhteiskuntaan ja oppivan eri kulttuureista.

Rasismia vai pula oppilaista?

Mielenosoittajat ovat kahdesta koulusta, joissa yli 90 prosenttia oppilaista on maahanmuuttajataustaisia, vaikka koulut sijaitsevat alueella, jossa asuu sekä maahanmuuttajia että kantaväestöön kuuluvia.

Tässä maassa on aina ollut hieman rasismia, mutta nykyisin se on vakavaa.

Joan, 80

Koulujen oppilasmäärät ovat laskussa, koska uusien oppilaiden määrä on vähentynyt. Jotkut näkevät taustalla rasismin; valkoihoisten lasten vanhemmat eivät enää halua olla tekemisissä koulun kanssa. Toiset uskovat, että kyse on väestörakenteesta eli siitä, että ihmisten muuttaessa pois lapsia ei enää riitä kouluun.

AFP:n haastattelema alueen asukas, 80-vuotias Joan pitää häpeällisenä, että lasten täytyy osoittaa mieltä saadakseen käydä koulua valkoihoisten lasten kanssa.

– Se on rasismia ja olen häpeissäni. Tässä maassa on aina ollut hieman rasismia, mutta nykyisin se on vakavaa, sen täytyy loppua, hän sanoo.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset