Jutta Urpilainen: En haasta Rinnettä

Kansanedustaja Urpilainen on sitä mieltä, että hallitus on nyt syntymässä keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken. SDP olisi tuonut mukaan oikeudenmukaisuutta, Urpilainen sanoi TV1:n Ykkösaamussa. Urpilainen ei aio haastaa puheenjohtaja Antti Rinnettä.

politiikka
Jutta Urpilainen (SDP) Ykkösaamun vieraan 23. toukokuuta.
Jutta Urpilainen (SDP) Ykkösaamun vieraan 23. toukokuuta.Yle

SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen on sitä mieltä, että prosessijohtaminen on hallituksen muodostajalla Juha Sipilällä (kesk.) hyvin hallussa.

Yritysmaailmasta tuodaan kelpo käytäntöjä, sanoo Urpilainen, ja se on hänestä hyvä.

SDP olisi tuonut neuvotteluihin oikeudenmukaisuutta, Urpilainen sanoo. Myös vientivetoinen kasvu olisi voinut tehokkaasti käynnistyä. Sipilä sitten valitsi ideologian perusteella, totesi Urpilainen TV1:n Ykkösaamussa.

Hän kertoo, että vaalitappiota on sulateltu kauan. Vaalipäivän huono kannatus yllätti Urpilaisen.

– Populistipuolueiden nousu on yleiseurooppalainen trendi, Urpilainen sanoo. SDP ei ole hänestä kyennyt tarjoamaan äänestäjille turvaa muutoksessa.

Urpilainen on sitä mieltä, että hallitus on nyt syntymässä keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten kesken.

– Yhteinen sävel löytyy, hän uskoo.

Urpilainen ei haasta Rinnettä

Urpilainen on miettinyt, että SDP:n pitää ensinnäkin määritellä itsensä arvopuolueeksi, puolueeksi, joka ei ole ketään vastaan, ei yrittäjiäkään.

Toiseksi pitää ottaa uudistajan, ei jarruttajan, rooli, kansanedustaja katsoo.

Kolmanneksi SDP:n pitää jatkaa toimintatapojen uudistamista, listaa Urpilainen edelleen. Erilaiset kannattajat pitää hänestä hyväksyä.

Puheenjohtaja Antti Rinnettä Jutta Urpilainen ei aio haastaa, eikä hän pidä todennäköisenä, että enää päätyy SDP:n puheenjohtajaksi.

– Elämää ei voi kelata taaksepäin, aina pitää mennä eteenpäin.

"Avoimuus tulkittiin kaappausyritykseksi"

Urpilainen harmittelee sitä, että Rinne tulkitsi väärin hänen julkisuudessa antamansa lausunnon siitä, miksi hän ei ollut käytettävissä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

– Koen, että eduskuntaryhmän puheenjohtajan pitää nauttia puolueen puheenjohtajan luottamusta, yhteistyön pitää olla saumaton. Keskustelin tästä puheenjohtajan kanssa, ja hänen toiveensa oli, että en olisi tehtävään käytettävissä, vaan Antti Lindtman tulisi valituksi.

– Kun asiaa minulta kysyttiin myöskin, vastasin, minkä takia en ole tehtävään käytettävissä. Se oli tietenkin valitettavaa, että tämä avoimuus ikään kuin sitten tulkittiin kaappausyritykseksi.

Urpilainen on sitä mieltä, että viimeksi puheenjohtajavaali oli linjavaali. Hän ei halua arvioida, mitä linjalle on tapahtunut.

Urpilainen tahtoisi varjohallituksen

Urpilainen ajattelee, että opposition pitää olla kansakunnalle lojaali. Kun hallitus on konservatiivinen ja oppositio punavihreä, demokratialle voisi olla hyvä, jos oppositio tiivistää yhteistyötä, Urpilainen selventää.

Tämä tarkoittaa varjohallitusta, suomalaista versiota siitä, jopa yhteistä talouslinjausta.

– Varjohallitus toisi jännitettä.

Urpilainen ei sulkisi pois yhtäkään oppositiopuoluetta, vaikka vihreillä, vasemmistoliitolla ja SDP:llä onkin hänestä eniten yhteisiä tavoitteita.

Vihreiden Ville Niinistö pitää Urpilaisen ajatuksesta. Hänen mielestään ns. varjohallitus ei merkitsisi ruotsalaista blokkiajattelua.

– Oppositiopuolueita äänesti yli miljoona suomalaista, huomauttaa vihreiden puheenjohtaja Niinistö.

"Vahvojen kuntien malli olisi ollut paras sote-malli"

Jutta Urpilainen sanoo, että kukaan ei osaa arvioida sitä, kuinka kauan Suomi kärvistelee noin prosentin talouskasvussa.

Suomen Pankin mukaan tällaista menoa voi kestää vuosikymmenen. Tähän hyvinvointivaltio pitää suhteuttaa, tähdentää Urpilainen.

Sote-mallina vahvojen kuntien malli olisi Urpilaisesta ollut paras. Se kuitenkin olisi perustuslain vastainen, muistuttaa Urpilainen.

– Toivottavasti ratkaisu löytyy; tarvitsemme yksikön, jolla sairaaloiden kilpavarustelua ja kustannusten kasvua voidaan hillitä.

Urpilainen esittää Kreikkaan kansanäänestystä

Urpilainen toivoo, että Kreikka selviää pattitilanteestaan. Vaalivoittaja Syriza kokee, että sen liikkumatila on pieni euromaiden vaateiden edessä, analysoi Urpilainen.

Hän soisi, että Kreikan kansa saisi äänestää talouden uudistamisohjelmasta, kun se vihdoin saadaan laadituksi.

– Hallitus on juntturassa vaalilupaustensa kanssa.

Urpilainen oli lauantaina vieraana TV1:n Ykkösaamussa.