Veripalvelu etsii monikulttuurisia verenluovuttajia Maailma kylässä -festivaaleilta

Maailman monikulttuurisuutta esille tuova Maailma kylässä -festivaali on yksi areena, jossa Veripalvelu hakee uudentyyppisiä verenluovuttajia. Erityisesti Suomessa asuvia somaleja kaivataan verenluovuttajiksi.

Kotimaa
Suomen punaisen ristin Veripalvelu on esillä viikonloppuna Helsingissä järjestettävässä Maailma kylässä -tapahtumassa.
Suomen punaisen ristin Veripalvelu on esillä viikonloppuna Helsingissä järjestettävässä Maailma kylässä -tapahtumassa. Vesa Marttinen / Yle

– Verenluovuttajakunnassa pitäisi periaatteessa olla samalla tavalla eri etnistä taustaa olevia luovuttajia kuin meillä on potilaitakin, sanoo Suomen punaisen ristin Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén.

Tämä on verrattain tuore näkemys: eurooppalainen yhteisohjelma eri etnisten ryhmien saamiseksi mukaan verenluovuttajiksi on polkaistu käyntiin Euroopassa 4–5 vuotta sitten ja Suomessa pari vuotta sitten.

Castrénin mukaan on todennäköistä, että Suomessa asuu jatkossa enemmän ihmisiä, joilla on eri etninen tausta kuin kantasuomalaisilla.

– Näin kasvaa myös todennäköisyys sille, että meillä on potilaina, synnyttäjinä ja hoidossa veritautien vuoksi enemmän ihmisiä, joiden veriryhmä on harvinainen sekä meillä että heidän omassa etnisessä ryhmässään.

Etnisiä eroavaisuuksia löytyy punasolujen veriryhmätekijöistä

Veriryhmällä on ratkaiseva merkitys muun muassa verensiirroissa: yhteensopimattomien veriryhmien välillä tehdyt verensiirrot voivat olla hengenvaarallisia.

Tavallisten veriryhmien ( A, B, O tai Rh) perusteella ei voi päätellä verenluovuttajan etnistä taustaa. Näitä pääryhmiä esiintyy eri puolilla maailmaa hieman eri suhteissa.

Perusveriryhmien lisäksi tunnetaan satoja erilaisia punasolujen pinnalla olevia veriryhmätekijöitä. Niillä on merkitystä erityisesti silloin, jos henkilö tarvitsee toistuvia verensiirtoja.

– Näissä veriryhmätekijöissä on etnisiä eroavaisuuksia. Joitain tekijöitä ei esiinny ollenkaan eurooppalaisilla, ja niitä voi olla paljon Afrikassa. Myös Suomessa on harvinaisia veriryhmiä, joita ei esiinny juuri missään muualla, Castrén kertoo.

Kansainväliset veripankit riittämätön hätävara

Jo nykyisin on olemassa niin sanottuja kansainvälisiä veripankkeja, joista eri maat voivat tarvittaessa saada pakastettuja punasoluja harvinaisista veriryhmistä.

Castrénin mukaan nyt pyritään tilanteeseen, että kaikille olisi saatavilla verivalmisteita helpomminkin kuin näiden kansainvälisten veripankkien kautta.

– Kaikki Euroopan maat ovat havainneet, että nyt täytyy yhteisesti hypätä yksi askel eteenpäin. Hätävarautuminen joillakin pakastetuilla yksiköillä ei pidemmän päälle ole järkevää tai riittävää.

Suomen somaleja houkutellaan verenluovuttajiksi

Harvinaisia veriryhmäominaisuuksia löytyy mitä erilaisimmista maailmankolkista.

– Esimerkiksi Suomessa on veriryhmä nimeltä JK-3, joka on hyvin harvinainen. Löytyy kuitenkin joitakin potilaita ja joitain verenluovuttajia, joilla tämä ryhmä on. Lisäksi samaa harvinaista veriryhmää löytyy jostain Polynesian saarilta, Castrén kertoo.

Vastaavia harvinaisuuksia löytyy esimerkiksi somaliväestöstä. Jotain yksittäistä veriryhmätekijää, jota ei muualla juuri ole, voi löytyä somalien keskuudesta harvinaisena veriryhmänä.

Somalit muodostavat Suomessa merkittävän kokoisen etnisen väestöryhmän, ja juuri somalien kanssa Veripalvelu on aloittanut ensimmäiset tunnustelut uusien verenluovuttajien saamiseksi.

– Alkuun on tarkoitus lähestyä suurimpia etnisiä ryhmiä, joita Suomessa on. Tässä on taustalla sama matemaattinen todennäköisyysajattelu kuin koko hankkeessa etnisten luovuttajien saamiseksi.