1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isis-taistelijat ottivat haltuunsa Palmyran museon

Ääri-islamilaiset taistelijat eivät kuitenkaan ole vahingoittaneet museoesineitä, kertoo syyrialaisviranomainen. Isis valtasi historiallisesti tärkeän Palmyran keskiviikkona ja islamistien pelätään tuhoavan kaupungin mittaamattoman arvokkaat arkeologiset kohteet.

Kuvakaappaus jihadistimedia Welayat Homsin 21. toukokuuta julkaisemasta videosta, jossa kuvataan Palmyran kaupunkia sen jälkeen kun Isis valtasi kaupungin. Kuva: Welayat Homs / AFP / Lehtikuva

Ääri-islamilainen Isis-järjestö on ottanut haltuunsa historiallisen Palmyran kaupungin museon, kertoo muinaismuistoista vastaava Syyrian viranomainen Maamoun Abdulkarim. Hänen mukaansa islamistitaistelijat eivät ole kuitenkaan vahingoittaneet museoesineitä.

Isis valtasi Palmyran keskiviikkona. Perjantaina taistelijat murtautuivat museoon ja asettivat sinne omat vartijansa sekä lukitsivat museon.

Palmyran valtaus on herättänyt pelkoja siitä, että ääri-islamilaiset taistelijat tuhoaisivat kaupungissa olevia mittaamattoman arvokkaita 2 000 vuoden ikäisiä arkeologisia kohteita. Asiantuntijat pelkäävät myös, että ryhmä ryöstäisi kohteita ja myisi muinaisesineitä eteenpäin.

Palmyran museota on jo vahingoitettu ja ryöstelty Syyrian sisällissodan aikana.

Helsingin yliopston arkeologian professori Mika Lavento arvioi lauantaina Ylen Aamu-tv:ssä olevan mahdollista, että museot ovat ostaneet muinaisesineitä Isisiltä.  Lavennon mukaan tämä olisi erittäin hyödyllistä.

– Tällä tavalla esineitä saataisiin talteen. Ja näinhän onkin todennäköisesti tapahtunut, Lavento totesi.