Karkit taskuun ja pyörän selkään – 80 kilometriä taittuu salmiakin voimin

Usean tunnin mittainen urheilusuoritus vie mehut, vaikka vauhti olisi leppoisaakin. Perinteisessä tamperelaisessa pyöräilytapahtumassa, Tour de Tampereessa matkaa tehdään muun muassa karkin avulla.

ilmiöt
Maastopyöräilijä ajaa sammaleisella polulla.
Yle

Kun Tour de Tampere järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996, pyöräilijät saivat energiaa salmiakkisammakoista. Meno ei ole paljoa muuttunut vuosien varrella: myös tänä aamuna Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa lähtöä odotelleet pyöräilijät saivat suunsa makeaksi.

– Sammakoita ei löytynyt, joten nyt jaossa on salmiakkitassuja. Lisäksi on hedelmäkarkkeja, lakritsia, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, kertoo Marjo Lampila, tapahtuman järjestävän pyöräilyseura Kaupin Kanuunoiden perustajäsen.

Eritasoisille pyöräilijöille on tarjolla eritasoisia matkoja Tampereen ja lähikuntien maisemissa. Pääasiassa pyöräillään maastossa: poluilla ja metsäautoteillä. Lyhimmilläänkin ajettavaa on kymmeniä kilometrejä.

Myös matkan varrella pitää tankata. Nopean energian lisäksi vesi on tarpeen, kertoo Lampila. Jos tankkaus tai jokin muu menee pieleen, leikin voi jättää kesken tai vaihtaa rauhallisemmin etenevään ryhmään.

– Todella harvoin pyöräily keskeytyy tankkauksen vuoksi. Osa ryhmistä ajaa tosi kovaa, mutta ei tässä ryppyotsaisesti mennä. Ihan jokaiselle löytyy sopiva porukka, vakuuttaa Lampila.

Nopeaa energiaa ja vettä

Pyöräilijät ovat varustautuneet myös omin eväin.

Tamperelaisten Jukka Niinimäen ja Heikki Kenttämiehen matkaeväisiin kuuluu banaania, energiapatukoita ja -geeliä. Miehet johtavat yhtä harrasteryhmää, jossa edetään pyöräilijöiden kunnon ja taitojen mukaan.

Energiaa pitää olla käden ulottuvilla.

Jukka Niinimäki

Vaikka vauhti olisikin leppoisaa, kahdeksan tuntia polkimilla kuluttaa ja vie voimia.

– Matkaa on edessä 80 kilometriä, joten energiaa pitää olla käden ulottuvilla, kertoo Niinimäki. Kenttämies nyökyttelee vieressä ja sujauttaa pyöräilytakkinsa taskuun banaanin.

Samanlaiseen taktiikkaan luottaa Mika Haulo, joka on mukana kolmatta kertaa.

– Repussa on pientä purtavaa, ja matkan varrella on pari huoltopistettä, joilla pysähdyn.

Maalissa tarjolla lämmintä keittoa

Marjo Lampilan mukaan sateinen sää lisää matkan raskautta.

– Kovimmat ryhmät ajavat sellaisessa maastossa, jossa moni ei liikkuisi edes kävellen. Tänään lisähaastetta tuo märkä maa. Reitin varrella on välillä varmasti hyvin liukasta.

Ensimmäiset osallistujat, maisema- ja kirkkopyöräilyyn osallistuvat saapuvat maaliin iltapäivällä. Koko 80 kilometrin kierroksen ajavien puolestaan odotetaan palaavan Messu- ja Urheilukeskuksen pihaan kello 18.

Maalissa istahdetaan höyryävän lautasen äärelle: matkan rasituksista palaudutaan kanakeiton avulla.