1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myanmar hillitsee väestönkasvua, ihmisoikeusjärjestöt huolissaan vähemmistöistä

Myanmarin presidentti Thein Sein on allekirjoittanut väestönkasvua hillitsevän lain, joka antaa alueviranomaisille oikeuden vaatia lapsille vähintään kolmen vuoden ikäeroa. Vaikka Myanmarin johto väittää lain tähtäävän naisten ja lasten terveydentilan kohentamiseen, ihmisoikeusjärjestöt uskovat, että lakia käytetään muslimivähemmistön syntyvyyden rajoittamiseen.

Ulkomaat
Rohingat indonesian pakolaisleirillä
Väestönkasvua rajoittavalla lailla voidaan ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vainota erityisesti islaminuskoisen Rohingya-heimon jäseniä.Dedi Sahputra/EPA

Laki hyväksyttiin Myanmarin parlamentissa viime kuussa, kansallismielisten buddhalaisten munkkien kampanjoinnin säestyksellä. Kovan linjan buddhalaiset ovat toistuvasti varoittaneet, että muslimivähemmistö – alle yhdeksän prosenttia Myanmarin väestöstä – lisääntyy buddhalaista valtaväestöä nopeammin, ja voi nousta jopa enemmistöksi.

Väestönkasvulaki ei määritä rangaistuksia, mutta antaa alueviranomaisille oikeuden vaatia lapsille vähintään kolmen vuoden ikäeroa niillä alueilla, joilla väestönkasvu arvioidaan korkeaksi.

Yhdysvaltain varaulkoministeri Athony Blinken yritti taivutella Thein Seiniä luopumaan laista vieraillessaan maassa aiemmin tällä viikolla.

– Laki sisältää kohtia, joita voidaan soveltaa tavalla, joka heikentää lisääntymisoikeuksia, naisten oikeuksia ja uskonnollista vapautta, Blinken sanoi toimittajille perjantaina.

– Jaamme huolen, että lait voivat kärjistää etnisiä ja uskonnollisia jakolinjoja ja vaarantaa maan pyrkimykset edistää suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta.

Myanmaria eli entistä Burmaa on viime viikkoina arvosteltu yhä kärkevämmin erityisesti islaminuskoisen Rohingya-vähemmistön kohtelusta. Myanmar ei tunnusta edes vähemmistön olemassaoloa, mutta on pakottanut ison osan rohingoista asumaan pakolaisleireillä, joissa mahdollisuudet käydä koulua tai saada terveydenhoitoa ovat olemattomia. Tuhansia rohingoja on lähtenyt venepakolaisiksi, ja liki kolme sataa on kuollut yhteenotoissa buddhalaisten asejoukkioiden kanssa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi