Lehti: Rosella matkasi keulavisiiri auki

Autolautta Estonian onnettomuuden jälkeen kansainvälisiä merenkulkusääntöjä kiristettiin niin, ettei laiturista saa lähteä keulavisiiri avoinna.

M/S Rosella. Kuva: Viking Line

Viking Linen matkustajalautta Rosella on lähtenyt satamasta keulavisiiri avoinna, kertoo Ålands sjöfart -lehti (siirryt toiseen palveluun). Rosella oli lähdössä matkaan Maarianhaminasta aamulla 6. helmikuuta, kun miehistö huomasi, ettei visiirin hydraulinen lukituslaitteisto toiminut.

Viking Linen teknistä johtajaa Tony Öhmania kuultuaan miehistö totesi, että vika oli helposti korjattavissa ja laiva lähti matkaan aikataulussaan. Öhman kertoo, että mikäli visiiriä ei olisi saatu suljettua ennen Marhällanin majakkaa, olisi laiva kääntynyt takaisin. Öhmanin mukaan visiiri saatiin kiinni ennen Marhällanin majakkaa.

– Siitä voidaan toki keskustella, onko tämä laitonta, Viking Linen tekninen johtaja Tony Öhman kommentoi Ålands sjöfart -lehdelle.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietojen mukaan Rosella on kuitenkin ehtinyt hyvän matkaa ohi Marhällanin ennen kuin visiiri on saatu suljettua. Ålands sjöfartin siteeraaman lähteen mukaan tuuli on puhaltanut 15 metriä sekunnissa ja merenkäynti on ollut kovaa.

Autolautta Estonian onnettomuuden jälkeen kansainvälisiä merenkulkusääntöjä kiristettiin niin, ettei laiturista saa lähteä keulavisiiri avoinna. Säännökset määräävät, että kaikkien rungon porttien on oltava suljettuna, varmistettuna ja tarkastettuna.

Ålands sjöfart -lehden haastattelema Trafin asiantuntija Henrik Karlsson ei halua kommentoida tapausta, koska tutkimukset ovat kesken. Yleisellä tasolla on hänen mukaansa kuitenkin ehdottoman kiellettyä lähteä matkaan keulavisiiri avoinna.