Viking Line ajoi vioittuneella keulaportilla – "Kenellekään ei kuitenkaan aiheutunut vaaraa"

Viking Linen matkustajalautta Rosella lähti matkaan vioittuneella keulavisiirin lukituksella. Laivayhtiön teknisen johtajan mukaan matkaan lähteminen on ollut virhe, mutta kenellekään ei kuitenkaan aiheutunut vaaraa.

M/S Rosella. Kuva: Viking Line

Viking Linen matkustajalautta Rosella on lähtenyt matkaan vioittuneella keulavisiirin lukituksella. Rosella oli lähdössä Maarianhaminasta 6. helmikuuta, kun miehistö huomasi, ettei visiirin yksi lukko toiminut.

Viking Linen teknistä johtajaa Tony Öhmania kuultuaan miehistö totesi, että vika oli helposti korjattavissa ja laiva lähti matkaan aikataulussaan.

Tony Öhmanin mukaan minkäänlaista vaaraa ei kuitenkaan aiheutunut.

– Visiiri ottaa vastaan aaltojen voiman, on tärkeää että se on kiinnitettynä avovesillä. Visiirin sisäpuolella on kuitenkin kaksi vesitiivistä porttia. Ne portit ovat tärkeimmät, hän sanoo Ylen haastattelussa.

Öhman kertoo Ylen haastattelussa, että visiiri saatiin kuntoon ulkomeren rajalla.

– Siitä lähdettiin ajamaan hiljaisella nopeudella satama-alueella.

– Vika saatiin korjattua ulkomeren rajalla, Maarianhaminan edustalla. Miehistö oli myös tietoinen tilanteesta, eikä riskejä otettu, Öhman sanoo.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietojen mukaan Rosella olisi kuitenkin ehtinyt hyvän matkaa ohi Marhällanin majakan, ennen kuin visiiri on saatu suljettua. Tapauksesta ensimmäisenä kertoneen Ålands sjöfart -lehden (siirryt toiseen palveluun) siteeraaman lähteen mukaan tuuli on puhaltanut 15 metriä sekunnissa ja merenkäynti on ollut kovaa.

Öhman toteaa, että visiirin olisi toki pitänyt olla lukittuna, ennen kuin laiva lähtee liikkeelle. Hän pitää tapahtunutta virheenä ja uskoo, että Viking Linella vastaavia tapauksia ei enää nähdä.

Autolautta Estonian onnettomuuden jälkeen kansainvälisiä merenkulkusääntöjä kiristettiin niin, ettei laiturista saa lähteä keulavisiiri avoinna. Säännökset määräävät, että kaikkien rungon porttien on oltava suljettuna, varmistettuna ja tarkastettuna.