"Ruotsi pyrkii Euroviisujen voittolistan kärkeen"

Ruotsi on kuudennella viisuvoitollaan vielä perässä Irlantia, jolla voittoja on seitsemän.

kulttuuri
Måns Zelmerlöw toi Ruotsille jo kuudennen viisuvoiton .
Måns ZelmerlöwGeorg Hochmuth / EPA

Ruotsin ja Måns Zelmerlöwin voitto Wienin Euroviisuissa ei tullut yllätyksenä Svenska Ylen euroviisukommentaattori Johan Lindroosille.

– Olihan se kova ennakkosuosikki ihan alusta asti. Jo silloin kun näin esityksen Ruotsin karsinnoissa Melodifestivalenilla, tuli mieleen, että tämä on niin hyvä esitys, että tämä voisi voittaa Euroviisuissa.

Viisuvoitosta käytiin kuitenkin tiukka kisa Ruotsin ja Venäjän välillä. Lindroosin mukaan se tekee hyvää laulukilpailulle.

– Viime vuosina on tiedetty jo aika pian kuka voittaa ja äänestystilanne loppuu aika lyhyeen.

Venäjälle buuattiin jälleen pisteidenlaskun aikaan, mutta ei niin paljon kuin viime vuonna.

– On väärin sekoittaa politiikkaa tähän kilpailuun. Se on väärin artistia kohtaan, sillä se ei ole hänen syynsä, mitä Kremlissä tehdään.

Ruotsin voitettua Wienissä puhuttiin jo siitä, että maa alkaa olla liian ylivoimainen Euroviisuissa. Edellisestä voitosta ei ole aikaa kuin kolme vuotta.

– Siellä on varmaan asetettu sellainen tavoite, että Euroviisuihin isosti satsaamista ei lopeteta ennen kuin heillä on voittoja enemmän kuin Irlannilla. Irlannilla on nyt seitsemän voittoa ja Ruotsilla kuusi, niin ihan varmasti he haluavat mennä ohi.

Euroviisut järjestetään ensi vuonna Ruotsissa, mutta kaupungista ei ole vielä tietoa.

– Ihan varmasti tulee upea show ensi vuonna. Jos on jotain mitä ruotsalaiset osaavat, niin se on tv-ohjelma ja Euroviisut, Johan Lindroos sanoo.