1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisiväkivalta puhuttaa jälleen Yhdysvalloissa – Kaksi aseetonta mustaa ampunut poliisi vapautettiin syytteistä

Oikeudenkäynnin päätyttyä Clevelandissa puhkesi mielenosoituksia, joiden yhteydessä on pidätetty useita ihmisiä.

Ulkomaat
Poliisit ja mielenosoittajat vastakkain Clevelandissa, Ohiossa, 23. toukokuuta.
Poliisit ja mielenosoittajat vastakkain Clevelandissa, Ohiossa, 23. toukokuuta.David Maxwell / EPA

Clevelandissa Yhdysvalloissa on vapautettu syytteistä poliisi, joka ampui marraskuussa 2012 kaksi aseetonta mustaa näiden autoon takaa-ajotilanteessa.

Takaa-ajo käynnistyi, kun pariskunnan auton pakoputki paukahti poliisiaseman luona ja poliisit luulivat kuulleensa laukauksen. Takaa-ajoon osallistui kaikkiaan 13 poliisia, mutta nyt vapautettu poliisi oli ainoa, joka sai syytteen.

Poliisit ampuivat autoa kohti kaikkiaan toista sataa kertaa. Syytteessä ollut poliisi oli lopuksi noussut auton konepellille ja ampunut viimeiset 15 laukausta.

Syyttäjä katsoi, että viimeiset laukaukset eivät olleet oikeutettuja, koska pariskunta ei enää kyennyt pakenemaan paikalta eikä siten ollut vaaraksi. Puolustus kuitenkin perusteli laukauksia sillä, että poliisi pelkäsi henkensä puolesta.

Tuomari hylkäsi syytteet sillä perusteella, ettei ollut selvää, oliko juuri syytteessä ollut poliisi ampunut kuolemiin johtaneet luodit sekä siksi, ettei tilanteessa ollut selvää, että uhka oli ohi. Tuomarin mukaan poliisi toimi olosuhteissa, jota jopa kokeneiden poliisien on vaikea kuvitella.

Hän totesi, että Yhdysvaltoja ovat kuohuttaneet viime aikoina tapaukset, joissa poliisia on syytetty väkivaltaisuudesta ja rotuun perustuvasta profiloinnista. Hän kuitenkin totesi, ettei epäilyjä ja vihamielisyyttä poista tuomio yksittäisessä tapauksessa.

Useita mielenosoittajia pidätetty

Tuomion julistamisen jälkeen jotkut oikeudenkäyntiä seuranneet pitelivät kylttejä ja huusivat "Ei oikeudenmukaisuutta, ei rauhaa", kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun). Samaa iskulausetta on kuultu muun muassa Fergusonissa, Missourissa ja New Yorkissa mielenosoituksissa, jotka ovat puhjenneet mustien kuoltua poliisin luodeista.

Toisen surmatuista mustista veli totesi oikeudessa, ettei hän luota enää poliisiin.

– En toivu tästä.. Tämä tuomio ei ole todellinen, hän sanoi CNN:n mukaan

Oikeudenkäynnin jälkeen Clevelandissa osoitettiin mieltä vastalauseena poliisin vapauttamiselle. Poliisi kertoo pidättäneensä useita ihmisiä, jotka eivät totelleet käskyä väkijoukon hajaantumisesta.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi