1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmenissä maissa protestoitiin Monsanton tuholaismyrkkyä ja geenimuuntelua vastaan  – "Häipykää täältä!"

Mielenosoituksia järjestettiin sadoissa kaupungeissa ja yli 40 maassa Amerikasta Eurooppaan ja Afrikkaan.

Ulkomaat
Monsanton vastainen mielenosoitus Morgesin kaupungissa Sveitsissä 22. toukokuuta.
Monsanton vastainen mielenosoitus Morgesin kaupungissa Sveitsissä 22. toukokuuta.Laurent Gillieron / EPA

Sadoissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa osoitettiin lauantaina mieltä kemikaali- ja geenimuunteluyhtiö Monsantoa vastaan.

Yli 40 maassa järjestetyissä mielenosoituksissa kritiikin kohteeksi joutui sekä geenimuunneltujen kasvien viljely että Monsanton Roundup-niminen torjunta-aine. Maailman terveysjärjestö WHO on sanonut pitävänsä mahdollisena, että siinä oleva ainesosa glyfosaatti saattaa altistaa syövälle.

Euroopassa tuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin muun muassa Pariisissa sekä sveitsiläisissä Baselin ja Morgesin kaupungeissa, joissa Monsantolla on Euroopan-, Afrikan- ja Lähi-idän päämajansa.

Strasbourgissa EU-parlamentin edustalla tuhatkunta ihmistä piti minuutin hiljaisen hetken "kunnianosoituksena tuholaismyrkkyjen olemassaoleville ja tuleville uhreille".

Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa noin 500 ihmistä vaati kymmenen vuoden lykkäystä Monsanton geenimuunneltujen siementen istuttamiselle, jotta niiden vaikutukset voidaan ensin tutkia. Monsanto toi maahan geenimuunnellun puuvillan vuonna 2003.

Chilen pääkaupungissa Santiagossa noin tuhat ihmistä vaati Monsanton poistumista maasta sekä geenimuunnellun ruoan tuotannon lopettamista. Rio de Janeirossa Brasiliassa 250 ihmistä tanssi ja lauloi syyttäen Monsantoa bioterrorismista.

Los Angelesissa Yhdysvalloissa noin 500 ihmisen mielenosoituksessa vastustettiin geenimuutelua.

– Meidän pitäisi saada tietää, mitä ruoassamme on, totesi protestiin osallistunut Megan Cliburn.

Havaijilla istutettiin kookospalmuja

Havaijilla mielenosoittajat istuttivat kookospalmuja, perunoita ja banaaneja rohkaistakseen paikallista viljelyä sekä marssivat tuholaismyrkkyjen vaikutuksia vastaan.

Mielenosoittajat ilmoittivat vastustavansa Havaijin käyttämistä koekenttänä tuholaismyrkyille ja geenimuunnelluille kasveille.

– Häipykää saarelta. Haluaisin heidän sulkevan liikkeensä, sanoi honolululainen opettaja Diane Marshall.

Mielenosoittajat myös jututtivat turisteja ja kertoivat heille, mikseivät halua geenimuunneltuja kasveja viljeltävän Havaijilla.

– Tiedämme, että on vallassamme tulla omavaraisiksi ja kasvattaa oma terveellinen ruokamme, sanoi geenimuuntelua vastustava aktivisti Courtney Bruch Mauilla. Hän syytti kemianyhtiöitä maaperän ja meren myrkyttämisestä.

Paikalle saapui myös Neil Young, joka esitti kappaleen tulevalta The Monsanto Years -levyltään.

Monsanton edustaja Moniva Ivey sanoo uutistoimisto AP:lle sähköpostissaan, että yhtiö on tietoinen erilaisista näkemyksistä ja Monsanto Havaiji on sitoutunut avoimeen keskusteluun ruoasta ja maataloudesta. Ivey vakuuttaa, että turvallisuus on Monsantolla etusijalla ja yhtiö testaa tarkoin ja kattavasti kaikki tuotteensa.

Monsanton vastainen mielenosoituspäivä järjestettiin nyt kolmantena peräkkäisenä vuotena.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi