Espanja äänestää paikallisvaaleissa, uusien puolueiden äänimäärää arvuutellaan

Espanjassa järjestetään tänään kunta- ja aluevaalit, joissa kahden uuden puolueen uskotaan keräävän ääniä korruptioon ja talouden säästöihin kyllästyneiltä kansalaisilta.

Ulkomaat
Espanjan paikallisvaalit, Podemosin johtaja Pablo Iglesias äänestää
Uuden Podemos-puolueen puheenjohtaja, Pablo Iglesias äänesti paikallisvaaleissa Madridissa.Emilio Naranjo/EPA

Tähän saakka Espanjan politiikkaa ovat hallinneet oikeistolainen Kansanpuolue sekä vasemmistolainen Sosialistinen työväenpuolue. Nyt kaksipuoluejärjestelmä on murtumassa, vasemmistolaisen Podemos-puolueen sekä oikeistolaisen Ciudadanosin ansiosta. Uudet puolueet ovat asettaneet ehdokkaita suurilla paikkakunnilla ja alueilla.

Tuloksen uskotaan antavan suuntaa sille, miten syksyllä järjestettävissä parlamenttivaaleissa käy.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme tunteneet olomme toiveikkaaksi äänestäessämme, sanoi Podemosia äänestänyt Eva Quintas Madridissa uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Toinen madridilainen, Fernando Martin puolestaan päätti lopulta äänestää Kansanpuoluetta.

– Nämä vaalit ovat tärkeät. Uskon, että tulossa on isoja muutoksia. Ihmisistä tuntuu, että kaikkien puolueiden poliitikot ovat pettäneet heidät, arveli Martin.

Johtava keskustavasemmistolainen El Pais-lehti kutsui vaaleja valinnaksi vanhan ja uuden politiikan välillä. Oikeistolainen ABC muistutti, että mielipidetiedustelujen mukaan noin 30 prosenttia espanjalaisista ei ollut vaalien alla vielä valinnut puoluetta.

Mielipidetiedustelujen mukaan hallitusvaltaa käyttävä Kansanpuolue saa eniten ääniä, mutta joutuu turvautumaan muiden puolueiden tukeen muodostaakseen kunnan- ja aluehallitukset. Espanjassa ei ole käytännössä lainkaan perinteitä koalitioista.

Äänestäjien on valittava kunnanvaltuutetut yli kahdeksaan tuhanteen kuntaan ja 13:een kaikkiaan 17 aluehallinnosta. Aluehallinto päättää terveyden ja opetuksen määrärahoista. Vaalihuoneistot sulkeutuvat Suomen aikaa kello 21.

Lähteet: AFP, Reuters