Nigerian paheneva polttoainepula uhkaa pimentää jo kännykätkin

Nigerian suurin kännykkäoperaattori ilmoitti sunnuntaina, että sen puhelinverkko lakkaa toimimasta, mikäli yhtiö ei saa pian dieseliä sähkögeneraattoreihinsa. Maan kuukausien ajan pahentunut polttoainepula pitää myös maan lentoyhtiön koneet maassa ja pysäyttää tieliikenteen.

Ulkomaat
Ihmiset jonottavat polttoainetta bensiiniasemalla.
Ihmiset jonottivat polttoainetta bensiiniasemalla Lagosissa 21. toukokuuta.Pius Utomi Ekpei / AFP / Lehtikuva

Nigerian kuukausia kestänyt polttoainepula pahenee edelleen. Sunnuntaina maan suurin kännykkäoperaattori ilmoitti, että ellei se saa jostain dieseliä, sen kännykkäverkko joudutaan sammuttamaan vuorokauden sisällä. Suurin osa MTN Nigeria -operaattorin tukiasemista ja muista laitteista toimii dieselgeneraattoreiden avulla.

Operaattorilla on yli 55 miljoonaa asiakasta. Nigerian lankapuhelinverkon puolestaan sanotaan olevan käyttökelvoton.

Nigerian sähköverkko on niin huonossa kunnossa, että yritykset ja tavalliset ihmiset käyttävät yleisesti dieselgeneraattoreita sähköntuotantoon.

Nigeriassa tuotetaan yli 2 miljardia barrelia öljyä päivässä, mutta sen omat öljynjalostamot ovat rapistuneet ylläpidon puutteessa. Tämän vuoksi Nigeria joutuu viemään maasta raakaöljyä ja tuomaan maahan lähes kaikki jalostetut öljytuotteet.

Polttoainetta myydään mustassa pörssissä nelinkertaiseen hintaan

Polttoainepula on keskeyttänyt myös maan lentoliikenteen lähes kokonaan. Kotimaiset lentoyhtiöt ovat peruuttaneet lähes kaikki lentonsa ja Nigeriaan lentävät ulkomaiset yhtiöt tekevät naapurimaihin tankkausvälilaskuja ennen jatkamistaan Nigeriaan, sillä tällä viikolla Lagosin lentokentällä ei ole ollut polttoainetta tankattavaksi.

Ainakin kolme radioasemaa on joutunut lopettamaan lähetyksensä. Lauantaina maan suurimman kaupungin, 20-miljoonaisen Lagosin kadut olivat puolityhjät, sillä autoihin ei riittänyt bensiiniä. Suurin osa bensiiniasemista on suljettu, sillä niillä ei ole polttoainetta myöskään dieselgeneraattoreihin.

Eräs huoltoasemanpitäjä sanoi, että hänellä oli vielä bensiiniä, mutta hän ei uskaltanut myydä sitä, sillä lakkoilijat ovat uhanneet polttaa kaikki bensiiniä myyvät huoltoasemat. Poliisi pidätti kaduilla polttoainetta myyviä mustan pörssin kauppiaita, jotka pyysivät siitä neljä kertaa normaalia korkeampaa hintaa.

Mies tankkaa autoa käyttäen letkua ja pientä kanisteria.
Mies tankkasi auton mustan pörssin polttoaineella öljyrikkaassa Bayelsan osavaltiossa 20. toukokuuta.Tife Owolabi / EPA

Nigeriassa on toistuvasti polttoainekatkoksia, mutta tämänkertainen jo kuukausia kestänyt katkos on pahin kaikista. Kriisi alkoi, kun polttoainetoimittajat sanoivat Nigerian hallituksen olevan niille velkaa lähes miljardi euroa aina lokakuusta 2014 lähtien. Niiden mukaan polttoainetta ei enää voitu toimittaa velaksi.

Kriisiä pahentaa se, että öljy- ja kaasuteollisuuden työntekijät ovat lakossa muun muassa maksamattomien palkkojen vuoksi.

"Polttoaineyhtiöt pitävät nigerialaisia panttivankeina"

Nigerian hallitus on myynyt kuluttajille dieseliä ja muita polttoaineita alle markkinahinnan pitääkseen hinnan heille huokeana. Se on maksanut erotuksen hinnassa polttoaineita tuoville yrityksille.

Nigerian valtiovarainministeri sanoi aiemmin tässä kuussa, että valtion rahat ovat niin vähissä, että se joutuu ottamaan lainaa palkkojen maksua varten. Maan talous on kärsinyt pahoin öljyn maailmanmarkkinahinnan laskettua puoleen aikaisemmasta.

Perjantaina maan valtiovarainministeri sanoi, ettei valtio ole velkaa öljyntuojille, vaan ne yrittävät maksattaa sillä maan valuutan heikosta kurssista aiheutuvat tappiot. Hän syytti yhtiöiden pitävän nigerialaisia panttivankeinaan.

Valtiovarainministeri syytti yhtiöitä kriisin suunnittelemisesta ennalta, jotta ne voisivat ansaita mustan pörssin markkinoilla. Monet myös uskovat, että osa väitetystä velasta on huijausta, josta polttoaineyhtiöt ja korruptoituneet virkamiehet pyrkivät hyötymään.

Nigeria on Afrikan suurin talous, väkirikkain maa sekä mantereen suurin öljyntuottaja.

Korjattu 24.5. klo 19.55 Lagos ei ole enää Nigerian pääkaupunki.

Lähteet: AFP, AP