Ovensuukyselyt povaavat haastajille menestystä Espanjan paikallisvaaleissa

Perinteisiä valtapuolueita arvostelevat Podemos ja Ciudadanos ovat saamassa paikkoja lähes kaikkiin alueparlamentteihin.

Ulkomaat

Vasemmistolainen Podemos ja keskustaliberaali Ciudadanos ovat menestymässä sunnuntaina järjestetyissä Espanjan kunta- ja aluevaaleissa, ovensuukyselyt ennustavat.

Pääministeri Mariano Rajoyn oikeistolainen Kansanpuolue on saamassa eniten paikkoja 11 itsehallintoalueella, mutta se ei ole saamassa yksinkertaista enemmistöä yhdelläkään alueella, televisiokanava Antena 3:n kysely kertoo.

Aiemmissa aluevaaleissa Kansanpuolue sai yksinkertaisen enemmistön kahdeksaan alueparlamenttiin, joten se pystyi hallitsemaan alueita ilman muiden puolueiden tukea.

Nyt Kansanpuolueen täytyy pyrkiä muodostamaan valtakoalitioita muiden puolueiden kanssa. Avainasemaan voivat nousta Podemos ja Ciudadanos, jotka ovat saamassa paikkoja lähes kaikkiin alueparlamentteihin.

Vaalitulos tarkoittaa merkittävää murrosta Espanjan poliittisella kentällä, jota perinteiset valtapuolueet eli Kansanpuolue ja Sosialistinen työväenpuolue ovat hallinneet yli 30 vuoden ajan.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat sunnuntaina kello 21 Suomen aikaa.

Lähteet: AP, Reuters