Haastajat horjuttivat valtapuolueiden asemaa Espanjan paikallisvaaleissa

Kansanpuolue ja sosialistit hallitsivat Espanjaa vuorotellen yli 30 vuoden ajan. Nyt edessä on valtakoalitioiden kokoamisen aika.

Ulkomaat
Ihmisiä kunta- ja aluevaalien äänestyspisteellä Madridissa, Espanjassa,  24. toukokuuta.
Ihmisiä kunta- ja aluevaalien äänestyspisteellä Madridissa, Espanjassa, 24. toukokuuta.Dani Pozo / AFP / Lehtikuva

Pääministeri Mariano Rajoyn oikeistolainen Kansanpuolue kärsi raskaan tappion sunnuntaina pidetyissä Espanjan kunta- ja aluevaaleissa. Kansanpuolue oli vaalien suurin puolue, mutta sen kannatus romahti yli kymmenen prosenttiyksikköä 27 prosenttiin.

Myös toinen perinteinen valtapuolue eli Sosialistinen työväenpuolue menetti suosiotaan ja sai 25 prosenttia äänistä.

Kansanpuolueen ja sosialistien alamäen taustalla on uusien haastajien, kuten vasemmistolaisen Podemosin ja keskustaliberaalin Ciudadanosin nousu. Podemos ja Ciudadanos ovat saamassa paikkoja lähes kaikkien Espanjan itsehallintoalueiden parlamentteihin.

Vaalitulos tarkoittaa merkittävää muutosta Espanjan poliittisella kentällä, jota Kansanpuolue ja sosialistit ovat hallinneet yli 30 vuoden ajan. Jatkossa kaksi suurta puoluetta eivät enää pysty hallitsemaan maata vuorovedolla.

Neljän vuotta sitten Kansanpuolue sai enemmistön kahdeksaan alueparlamenttiin, joten se pystyi hallitsemaan alueita ilman muiden puolueiden tukea. Nyt Kansanpuolue menetti kaikki enemmistönsä alueparlamenteissa.

Sunnuntain paikallisvaaleissa valittiin päättäjät yli 8 000 kunnalle sekä 13:lle maan 17:stä itsehallintoalueesta. Tuloksista on laskettu yli 99 prosenttia.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset