1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltojen eteläosassa tulvii ennätyssateiden jälkeen – satoja taloja tuhoutunut

Ennätyskovat sateet ovat aiheuttaneet pahoja tulvia Yhdysvaltojen eteläosassa. Sadat talot ovat tuhoutuneet tulvissa. Texasissa on paikoin satanut vuorokaudessa jopa 25 senttimetriä vettä.

Ihmisiä tulvivan joen Guadalupe-joen äärellä Gruenessa Texasissa 23. toukokuuta. Kuva: Edward A. Ornelas / EPA

Yhdysvaltojen eteläosissa on annettu useissa osavaltioissa tulvavaroituksia jokien alettua tulvia rankkojen sateiden seurauksena. Kaikkein pahin tulvatilanne on Texasissa ja Oklahomassa.

Monin paikoin on satanut ennätysmääriä - Texasissa on paikoin satanut jopa 25 senttimetriä vettä vuorokauden aikana. Sääennusteiden mukaan sateet jatkuvat.

Sunnuntain aikana Texasissa järjestettiin useita pelastusoperaatioita jokien tulviessa yli äyräidensä. Noin tuhat taloa on kärsinyt vahinkoja tai tuhoutunut osavaltion keskiosassa. Pelkästään Wimberleyn kaupungissa kerrottiin jopa 400 talon tuhoutuneen tulvissa.

Texasin ja Oklahoman lisäksi tulvavaroituksia on annettu myös Coloradossa, Arkansasissa, Louisianassa, Missourissa ja Kansasin itäosassa. Tulvat ovat vaatineet ainakin kaksi kuolonuhria Teksasissa ja Oklahomassa. Lisäksi ihmisiä on kateissa.

Esimerkiksi Blanco-joen läheisyydestä Texasissa on evakuoitu noin tuhat ihmistä.