Kesän juhlapäivät lähestyvät – näin liputat oikein

Kesän kynnyksellä erilaisia liputuspäiviä on jopa perättäisinä päivinä. Ylen aamu-tv:ssä vieraillut sisäministeriön neuvotteleva virkamies Henri Helo antoi vinkit lipun oikeaoppiseen käyttöön.

Ylen aamu
Suomen lippu.
Suomen lippu liehuu taajaan touko-kesäkuussa. Liputtamisella on sääntönsä, ja niitä selvittää Henri Helo sisäministeriöstä.

Toukokuussa on ollut paljon liputuspäiviä, ja jälleen ensi viikonloppuna lippu nostetaan salkoon koulunsa päättävien kunniaksi.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut neuvotteleva virkamies Henri Helo sisäministeriöstä kertoo, että yksittäiset kansalaiset voivat liputtaa melkein milloin tahansa.

– Suomessa on hyvin vapaamuotoinen liputuskulttuuri. Toisin kuin usein kuvitellaan, liputtamiseen liittyy hyvin vähän sääntöjä, Helo sanoo.

Suomen lipulla on perinteisesti juhlistettu niin valmistujaisia kuin syntymäpäiviäkin. Liputtamisessa pitää silti muistaa liputusajat. Lipun saa nostaa salkoon kahdeksalta aamulla, ja se pitää ottaa pois kesälläkin viimeistään yhdeksältä illalla. Ainoa poikkeus on juhannus, jolloin saa liputtaa yön yli.

– Kaikilla on oikeus liputtaa. Velvollisuus on vain valtion virastoilla ja laitoksilla virallisina liputuspäivinä, Helo kertoo.

Lipun häpäisemisestä sakkoja

Lipun käsittelyyn on olemassa sääntöjä. Lippu ei saa koskea maahan nostaessa eikä laskiessa. Jos lippu kastuu, se pitää kuivattaa sisätiloissa ennen laskostamista.

– Lipun nosto ja lasku on arvokas tilaisuus. Tarkat ohjeet lipun käytölle ja esimerkiksi lipun koolle löytyvät sisäministeriön sivuilta, Helo kertoo.

Salossa voi pitää myös muuta kuin Suomen lippua. Esimerkiksi kansainvälisten vieraiden kunniaksi voi pitää vieraiden kotivaltion lippua. Minkä tahansa lipun käyttö on sallittua, kunhan lippu ei loukkaa muita.

Suomen lipun häpäisemisestä voidaan tuomita sakkoihin. Tällaisia tapauksia on Helon mukaan vuodessa vähän. Urheilutapahtumissa lipun käyttö on usein melko spontaania. Lipun epäkunnioittavaa käyttöä esiintyy joskus kisoissa yksittäistapauksina.

Lippu hävitetään perinteisesti polttamalla. Sen voi myös leikata pieniksi paloiksi ja hävittää jätteen mukana. Repeytyneen lipun voi korjata huomaamattomasti, ja sen voi myös pestä.

Sisäministeriö saa liputtamiseen littyviä kysymyksiä yllättävän paljon. Kyse on Helon mukaan siitä, että suomalaiset ovat kiinnostuneita oman maansa lipusta ja sen käytöstä. Eniten kysymyksiä tulee lupamenettelyistä, jos Suomen lippua halutaan käyttää jossakin tuotemerkissä.

Suomessa kalenteriin on merkitty 6 virallista ja 13 muuta liputuspäivää.