Satavuotinen historia takana: Euran Kauttualla surraan paperinvalmistuksen loppumista

Yli sata vuotta kestänyt Ahlströmin aika paperinvalmistuksessa Eurassa päättyy juhannusviikolla. Ahlstömillä on Kauttualla ollut vielä yksi maalarinteipin pohjapaperia valmistava paperikone.

Kotimaa
Mies seisoo paperikoneella.
Ari Welling / Yle

Ahlström aloitti paperinvalmistuksen Kauttualla vuonna 1907. Sanomalehtipaperin tuotanto alkoi vuonna 1917. Paperinvalmistuksen kulta-aikoja Kauttualla elettiin 1970- ja 80-luvuilla, jolloin tehtaalla tehtiin raakapaperia Neuvostoliittoon toimitettavaa karamellipaperia varten.

Uusi aikakausi Kauttualla alkoi vuonna 1992, jolloin Kauttuan paperitehtaan tiloissa aloitti lämpöherkän paperin valmistukseen erikoistuva JujoThermal. Ahlström ilmoitti joulun alla vuonna 2014, että se sulkee viimeisenkin yhtiön omistuksessa olevan paperikoneen Kauttuan paperitehtaalla. Paperikone 4 pysähtyy juhannusviikolla. Kokonaan japanilaisomistukseen siirtyneessä Kauttuan paperitehtaassa jatkaa vielä toimintaansa JujoThermal.

Paperitehtaalla eletään synkkiä aikoja

Ahlströmin Kauttuan paperitehtaan tehtaanjohtaja Jaakko Rantanen sanoo, että yhtiön päätöstä tehtaan sulkemisesta on osattu Kauttualla pelätä. Paperikone nelonen on valmistanut paperia, jota käytetään pääasiassa maalarinteipin pohjana.

– Maalarinteipin pohjapaperin valmistuksessa on maailmalla selvästi ylikapasiteettia. Valitettavasti on ollut ihan selvä ratkaisu, että Ahlström haluaa luopua tästä, summaa Rantanen

Kauttuan paperitehtaan pääluottamusmies Jukka Virta on ymmärrettävästi allapäin.

– On tämä todella surkeaa, koska paperikone nelonen on tehnyt vuosikaudet hyvää tulosta ja rahaa omistajilleen. Tässä jää nyt todella monta hyvää paperimiestä vaille työtä, manailee Virta.

"Ahlströmin panos ratkaiseva kunnan kehityksessä"

Euran kunnanjohtaja Matti Lahtinen harmittelee sitä, että Ahlströmin pitkä aikakausi euralaisessa paperinvalmistuksessa päättyy.

– Onhan se todella harmillista. Toisaalta voimme lohduttautua sillä, että meille jää vielä erikoispaperia tuottava JujoThermal ja Amcorin kotelotehdas, sanoo Lahtinen.

Lahtinen antaa kuitenkin Ahlströmille kosolti tunnustusta yhtiön Eurassa tekemästä työstä.

– Ahlströmin panos Euran kehittäjänä on ollut aivan valtaisa. Yhtiön läsnäolo täällä loi pohjan kunnan teolliselle olemukselle. Ilman Ahlströmiä Eura olisi tänä päivänä kovin toisenlainen kunta, mietiskelee Lahtinen.