1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Meinasitko taas unohtaa avaimesi kotiin? – Suomalaisopiskelijan keksintö voi ratkaista pulman

Aalto-yliopiston kehityskurssilla keskityttiin todellisiin tarpeisiin. Lopputuloksena syntyi kaupallisestikin toimivia tuotteita.

Kotimaan uutiset
Aalto-yliopiston tuotekehityskurssin suorittaneet opiskelijat Enna Rane, Juha Kallas, Antti Surma-Aho ja Tuomas Hämäläinen esittelevät aikaansaannoksiaan. He ovat ratkoneet isojen ja pienempien yritysten todellisia ongelmia ja lopputuloksena on kaupallisestikin toimivia ratkaisuja.
Aalto-yliopiston tuotekehityskurssin suorittaneet opiskelijat Enna Rane, Juha Kallas, Antti Surma-aho ja Tuomas Hämäläinen esittelevät aikaansaannoksiaan. He ovat ratkoneet isojen ja pienempien yritysten todellisia ongelmia ja lopputuloksena on kaupallisestikin toimivia ratkaisuja.

Joukko Aalto-yliopiston opiskelijoita on ideoinut tukun keksintöjä pienten ja suurten yritysten tarpeisiin. Osa on valmiita tuotteita, osa vaatii vielä jatkokehittelyä.

Neljä opiskelijaa esitteli tuotekehityskurssilla luotuja ratkaisuja Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Juha Kallas kehitti Fortumin pyynnöstä laitteen, joka on mieluinen etenkin unohtelijoille. Ovenpieleen kiinnitettävä taulu kertoo, ovatko esimerkiksi avaimet ja kännykkä mukana kotoa lähdettäessä.

– Pieni apulaite auttaa poistamaan stressiä kotoa lähdettäessä. Oikeastaan tämä on virtuaalinen muista ottaa avaimet -lappu, Kallas selittää.

Enna Rane viritti virtuaalisen metroaseman Espoon kaupungille. Kun älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella skannaa jonkin mainoksen tai muun kohteen, sen paikalle ilmestyy näytölle taideteos.

– Kännykkä tunnistaa, että tässä on jokin kohde, jonne olemme tuoneet lisättyä todellisuutta, kertoo Rane.

Tuomas Hämäläinen puolestaan haki ABB:lle entistä selkeämpiä keinoja laivojen ohjaamiseen. Hämäläisen mukaan isolla yrityksellä on paljon insinööriosaamista, mutta vähän muotoilukokemusta.

– Haluttiin lisätä ohjauksen tarkkuutta ja parantaa informaation esittämistä komentosillalla.

Antti Surma-aho ideoi Ugandan koulujen käymälöihin tarkoituten metallilevyn, joka pitää tilat siisteinä ja hygienisinä.

– Kysyttiin paikallisilta, että mitä he haluavat. Oltiin esimerkiksi tosi paljon peruskoulussa oppilaiden kanssa, Surma-aho kertoo ja sanoo levyjen valmistusta virittelevän ugandalaisen metallipajan olevan tulossa Suomeen.

Lue seuraavaksi