Näkökulma: Korruptioon tympiintyneet espanjalaiset rökittivät valtapuolueita

Espanjan kunta- ja aluevaalit toivat odotetusti poliittisen järistyksen. Uusien puolueiden ja paikallisten vasemmistokoalitioiden vahva nousu enteilee maan kaksipuoluemallin loppua, kirjoittaa Jyrki Palo.

Ulkomaat
Jyrki Palo.
Jyrki Palo.Yle

Pian edessä olevien parlamenttivaalien kannalta merkittävintä oli pääministeri Mariano Rajoyn keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen syvä romahdus.

Espanjan hallituspuolue kärsi raskaat menetykset kautta maan, vaikka säilyi suurimpana.

Toisen vanhan suurpuolueen, sosialistien, tappiot jäivät odotettua lievemmiksi. Sen valtakunnallinen ääniosuus oli miltei sama kuin kansanpuolueen.

Sosialistit tulkitsivat itsensä peräti yhdeksi voittajista nousevan uusvasemmiston rinnalla. Tämä viittaa yhteistyöaikeeseen uusvasemmiston kanssa.

Sosialistijohtaja Pedro Sánchez sanoi yöllä, että vaalitulos osoittaa Rajoyn ja oikeiston valtakauden olevan päättymässä.

Kansalaisliikkeille äänivyöryt

Yhteensä suurpuolueet saivat runsaat puolet äänistä, mikä on noin neljänneksen vähemmän kuin mihin on aiemmin totuttu.

Uudet puolueet, oikeistoliberaali Ciudadanos ja vasemmistoradikaali Podemos, rynnistivät alueparlamentteihin kautta linjan. Hallitusten muodostus vaatii nyt useimmiten niistä jomman kumman tukea, mikä on Espanjassa aivan uusi tilanne. Se johtanee monenlaiseen ristivetoon.

Myös uusien nousussa jylläsi vasemmisto. Ciudadanosia tuntuvasti paremmin menestyi Podemos.

Madridissa ja Barcelonassa saivat oikean äänivyöryn kansalaisliikkeiden vasemmistokoalitiot, joissa Podemos on mukana. Barcelonassa kannatus oli yli 25 prosenttia, Madridissa jopa liki 32 prosenttia.

Nämä vastaperustetut, koostumukseltaan kirjavat ja poliittisesti arvaamattomat vasemmistoryhmät nousevat nyt johtamaan Espanjan suurimpia kaupunkeja, jos onnistuvat saamaan esimerkiksi sosialistit tuekseen.

Barcelonassa koalitiota vetää asuntohäätöjä ärhäkkäästi vastustanut aktivisti. Myös Madridin vaalivoittajat ja Podemos ajavat pankeille lisävastuita asuntovelallisten maksuvaikeuksista.

Tavoitteita ovat lisäksi varakkaiden verotuksen kiristäminen, julkistalouden tuntuva vahvistaminen - ja viime kädessä kansanpuolueen epäsuosittujen talouspoliittisten päätösten kumoaminen.

Vaikka kyse oli toistaiseksi vain kunta- ja aluevaaleista, niiden tulos voi hyvinkin säikäyttää sijoittajia Madridin pörssissä.

Rajoy unohti ihmiset

Mariano Rajoy on ilmoittanut olevansa myös seuraava kansanpuolueen pääministeriehdokas, mutta hänen asemansa on rökäletappioiden jälkeen vaikeampi.

Rajoyn hallitus on keskittynyt talouspolitiikkaan, onnistunut luotsaamaan Espanjan syvältä talouskriisistä uuteen kasvuun - ja odottanut saavansa siitä palkinnon.

Rajoyn sanotaan kuitenkin unohtaneen ihmiset. Kansanpuolue ei ole osannut vastata kriisin sosiaalisiin ongelmiin, joita edelleen kasautuu alkaneesta talouskasvusta huolimatta.

Pahiten Rajoyta rasittaa kansanpuolueen riveistä paljastunut laaja korruptio. Hän ei ole kyennyt puhdistamaan ja uudistamaan puoluettaan, ja se on tuhonnut hänen omankin moraalisen uskottavuutensa.

Näin ollaan sikäli oudossa tilanteessa, että espanjalaiset, jotka syksyllä 2011 murskaluvuin äänestivät kansanpuolueen valtaan korjaamaan maan talouden, kääntävätkin sille selkänsä nyt, kun työ on tehty – ja kriisimaa Espanjaa kiitetään maailmalla oikeista toimista.

Espanja muuttui sunnuntaina vaikeammin ennustettavaksi. Sen voi odottaa kulkevan vahvan oikeistohallituksen jälkeen kohti vasemmistojohtoista aikaa, jota leimaa aivan uusien poliittisten toimijoiden nousu ja koko puoluekentän mullistus.

Parlamenttivaalit on pidettävä ennen vuoden loppua.