Elokuvateatterin tuolissa on yksi tärkeä ominaisuus

Finnkinon Jyväskylän elokuvateatterissa on käynnissä remontti. Jo loppuviikosta elokuvia katsellaan pikaisesti remontoiduissa saleissa ja uusista tuoleista. Teatteripäällikön mielestä hyvässä penkissä on niskatuki ja juomateline, mutta niitäkin tärkeämpää on oikea väri.

kulttuuri
Leffateatterin penkit lähtivät
Yle Keski-Suomi / Heli Kaski

Finnkinon Jyväskylän elokuvateatterin saleissa alkoi maanantain vastaisena yönä remontti, jossa salien matot, jalka- ja valolistat uusitaan. Samalla yli 800 istuinpenkkiä irrotetaan ja korvataan uusilla.

– Torstaina kaiken pitäisi olla kunnossa. Saattaa olla, että syksyllä vielä maalataan salit, teatteripäällikkö Mikko Vehmas kertoo.

Osa vaihdettavista penkeistä on yli 20 vuotta vanhoja. Vehmaksen mukaan tiettyä vaihtoikää elokuvateatterin istuimille ei ole.

– Kyllähän vaihtoikä riippuu penkistä ja siitä, kuinka paljon niitä käytetään, mutta kyllä näiden meidän penkkien kohdalla alkaa olla jo korkea aika vaihtaa.

Elokuvateatterin penkit lähtivät
Yle Keski-Suomi / Heli Kaski

Vanhat penkit ovat vaihtelevassa kunnossa, mutta suurin osa niistä on mennyt suoraan kierrätykseen. Vehmas kertoo niistä nautittavan jatkossakin teatterielämyksistä, ei tosin elokuvista.

Niistä, jotka eivät jatkokäyttöön kelpaa on metalliosat irrotettu kierrätystä varten. Huonokuntoisimmat päätyvät lajittelun jälkeen kaatopaikalle.

Uusissa penkeissä on teatteripäällikköä ilahduttavia parannuksia: niihin tulee aikaisempaa korkeampi selkänoja sekä mukiteline. Niitäkin tärkeämpi ominaisuus on väri, jossa ainoa oikea valinta on Vehmaksen mielestä punainen.

– Punainen tuoli on alalla piintynyt tapa. Oikeaoppinen elokuvateatteri on hyvin tumma sävyltään ja osa matoista on vaimentavaa. Penkit ovat sisustuksen väriläiskiä. Katsojan kannalta tärkeää on myös, että penkki ei ole liian pehmeä.

Mikko Vehmasta haastatteli Heli Kaski.