Suuri sotaharjoitus alkoi Suomessa – mukana Yhdysvallat, Euroopan maita ja NATO

Suomen, Ruotsin ja Norjan järjestämä suuri kansainvälinen ilmasotaharjoitus Arctic Challenge Exercise 15 on alkanut. Kesäkuun 5. päivään saakka kestävän harjoituksen tavoitteena on kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa.

Ulkomaat
Hävittäjiä nousussa
Suomen Hornetit tukeutuvat harjoituksen aikana Rovaniemen ja Bodøn tukikohtiin.Ilmavoimat

Suuri kansainvälinen lentotoimintaharjoitus Arctic Challenge 2015 on alkanut maanantaina. Harjoitukseen osallistuu yli sata sotilaskonetta tällä ja ensi viikolla.

Pohjoiselle taivaalle nousee harjoituksen aikana muun muassa hävittäjiä (siirryt toiseen palveluun), häirintäkoneita ja ilmatankkauskalustoa.

Suomesta mukana on 16 Hornet-hävittäjää. Koneet lentävät Suomen Lapin lisäksi myös Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan ilmatilassa.

Ilmaharjoituksen järjestävät Suomi, Ruotsi ja Norja yhdessä. Harjoitukseen osallistuvat myös Yhdysvallat, Alankomaat, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi ja NATO.

Lentokoneet tekevät päivittäin kahdesta neljään kierrosta aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välillä. Tällä viikolla harjoituksessa lennetään maanantaista perjantaihin ja ensi viikolla maanantaista torstaihin saakka.

Tavoitteena kansainvälinen yhteistoimintakyky

Lentotoimintaharjoituksessa tukeudutaan Rovaniemen, Ruotsin Kallaxin sekä Norjan Bodøn ja Örlannin tukikohtiin.

Ruotsissa ja Norjassa sijaitsevilla ampuma-alueella pudotetaan ilmasta-maahan -aseita, mutta Suomen F/A-18 Hornet -koneet eivät ole osallistu kovien aseiden ilmasta-maahan pudotuksiin.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää kansainvälistä yhteistoimintakykyä monikansallisessa ilmaoperaatiossa.

Norjan Ilmavoimien prikaatikenraali Jan Ove Rygg toimii harjoituksen johtajana. Apulaiskomentajia ovat Lapin lennoston komentaja eversti Jukka Ahlberg sekä Ruotsin Ilmavoimien Norrbotten Wing F21:n komentaja eversti Carl-Johan Edström.

Harjoitus kestää kesäkuun 5. päivään saakka. Kyseessä on ilmavoimien mukaan yksi vuoden tärkeimmistä lentoharjoituksista.