1. yle.fi
  2. Uutiset

Puoliannos, Mytty ja Kiksi – opettajien lisänimien tausta voi yllättää

Erityisesti peruskoulujen opettajat saavat oppilailtaan lisänimet, joilla opettajista puhutaan vain oppilaiden kesken. Usein liikanimet pysyvät, vaikka oppilaat vaihtuvat.

ilmiöt
Päivi Norman
Kati Siponmaa / Yle

Kyselykierros Meri-Lapissa tuotti kattavan kokoelman kouluaikaisten opettajien lempi- tai liikanimiä.

50-luvulla koulunsa Keminmaassa käynyt mies muistelee, että alaluokilla heitä opetti todella pienikokoinen mies, joka sai pitkään seuranneen lisänimen Mytty. Vastaavasti ulkonäön perusteella tunnettiin eräs torniolaisopettaja, jota kutsuttiin Tapiksi.

Säästäväisyyskin saattoi tuoda lisänimen

Opettajan sukunimestä on monesti väännetty vähemmän mairitteleva puhuttelunimi. Erään vastaajan muistoissa Tervaskannosta tuli välittömästi Pihkatappi. Lukion matematiikanopettajan nimi puolestaan vääntyi itsestäänselväksi sananmuunnokseksi Mäntti-Aki.

Usein opettajan persoonallisuus vaikuttaa nimen syntyyn. Kotitalouskirjan ohjeiden ainesmääriä ahkerasti säästänyt opettaja sai pysyvän liikanimen Puoliannos. Monotonisella äänellä matematiikan kaavoja opettanut mies tunnettiin Monomina.

"Ihan taatusti niitä on"

Päivi Norman on ollut pitkään peruskoulun opettajana, Tornion Kyläjoen koulussakin jo yli 20 vuotta. Omista tai kollegoiden lisänimistä ei ole Normanin korviin tietoa tihkunut.

– Meillehän niitä ei kerrota, mutta olisi tosi hauska kuulla. Kukaan ei ole siis paljastanut, mutta ihan taatusti niitä on, Norman uskoo.

Omista kouluajoista hän muistaa vaivoin pari sellaista opettajaa, joita yleisesti puhuteltiin jollain muulla kuin kasteessa saadulla nimellä.

– Muisti palaa pätkittäin, mutta omia opettajia muistan keskikouluajalta pari. "Yhden tyypin" miesopettajaa sanottiin Vänniksi. Siitä jos muuttaa ensimmäisen kirjaimen, niin saa nimelle syyn, kertoo Norman salaperäisesti.

Pikkusen on voinut ymmärrys kasvaa opettajan työtä kohtaan.

Päivi Norman

Joskus lisänimi ei liittynyt henkilön persoonaan lainkaan.

– Erästä kotitalousopettajaa sanottiin Kiksiksi. En muista ihmistä muuten yhtään, mutta hänen autonsa rekisterissä oli sana "kix" ja nimi tuli siitä.

Lisänimi voisi liittyä kurinpito-ominaisuuksiin

Norman arvelee, että hänen oman ammatinvalintansa johdosta muisti on armollinen ja tiettyjä asioita on painunut unholaan.

– Pikkusen on voinut ymmärrys kasvaa opettajan työtä kohtaan, nainen virnistää.

Norman veikkaa, että hänellä itselläänkin on ollut vuosien aikana useita lisänimiä.

– Omiin korviin ei ole kantautunut, mutta voin kuvitella kyllä, minkälaisia ne ovat. Olen aika tiukka täti, sanoo Norman ja puhkeaa hersyvään nauruun.

Lue seuraavaksi