1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Historiallinen linna Herlinille ja pihviyrittäjille – Suitia vaihtaa omistajaa 12 miljoonalla eurolla

Antti Herlin ja muun muassa Angus-pihvikarjayrittäjinä tunnetut Rehnbergit ostavat Suitian kartanolinnan ja siihen liittyvät maa- ja metsäalueet. 11,7 miljoonan euron kauppa vaatii vielä eduskunnan siunauksen.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Suitian kartanolinna ja maa-alueet saavat uudet omistajat Siuntiossa. Valtio-omisteinen Senaatti-kiinteistöt on allekirjoittanut kauppakirjan maanantaina Antti Herlinin ja Gustav Rehnbergin ja Henrik Rehnbergin kanssa.

Antti Herlin on Suomen rikkain henkilö. Hänet tunnetaan myös hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtajana ja entisenä pääjohtajana. Rehnbergit taas omistavat Suitian tilan naapurissa sijaitsevan Gårdskullan tilan, jossa he muun muassa kasvattavat rotukarjaa. 

Valtio päätti myydä Suitian kartanolinnan ja maa-alueet Herlinille ja Rehnbergeille, koska he pystyvät ylläpitämään ja kehittämään kansallisesti merkittävää kansallisympäristöä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä kaupan syntymiseen. Heillä on myös vuosikymmenten kokemus maa- ja metsätalouden kestävästä harjoittamisesta ja selvä näkemys toiminnan jatkamisesta, toteaa toimitusjohtaja Jari Sarjo Senaatti-kiinteistöistä.

Alueella on kaikkiaan rakennuksia yli 60 ja maata 726 hehtaaria. Päärakennuksessa on tilaa 1300 neliömetriä.  

Ostajien on tarkoitus jatkaa alueella maa- ja metsätaloutta sekä pitää huolta alueen historiallisesta rakennuskannasta. He myös selvittävät linnan käyttöä esimerkiksi erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Alueen kehittämisessä on aina kuitenkin huomioitava kiinteistön kulttuurihistorialliset ominaispiirteet sekä suojelutilanne.

Kartanolla juuret kaukana historiassa

Suitian kartanolla on juuret syvällä Suomen historiassa.

Heillä on myös vuosikymmenten kokemus maa- ja metsätalouden kestävästä harjoittamisesta ja selvä näkemys toiminnan jatkamisesta.

Jari Sarjo

Tila perustettiin vuonna 1420, ja se siirtyi 200 vuoden ajaksi suuraateliselle Fleming-suvulle. Kartanolinnan rakennutti valtaneuvos Erik Fleming 1540-luvulla. Sotamarsalkka Klaus Fleming toimi tilan isäntänä vuosina 1560–1597. Valtiolle Suitia siirtyi vuonna 1934. Linna on vanhin Suomessa säilynyt rakennustyyppinsä edustaja.

Kartanolinnan mailla on käyty verisiä kansalaissodan taisteluita ja sisätiloissa on kuvattu myös useita elokuvia.

Suitia on viimeksi ollut Helsingin yliopiston käytössä vuoteen 2006 saakka. Valtiolla ei ollut enää kartanolle enää käyttöä, joten se laitettiin myyntiin.

Noin 12 miljoonan euron kauppahinta vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.