Turvakotipalvelut THL:n vastuulle – pitenevätkö etäisyydet avun luokse?

Pohjois-Satakunnassa on tähän saakka saatu turvakotipalvelut oman kaupungin alueelta. Kustannukset voivat pienentyä, sillä THL ottaa palvelun hoitaakseen, mutta matkat turvakotiin voivat kasvaa merkittävästi.

terveys
Ensi- ja turvakoti Jyväskylässä.
Matti Myller / Yle Keski-Suomi

Pohjois-Satakunnassa odotetaan, minkälaisen ratkaisun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee turvakotipalvelujen järjestämisessä. Pahimmassa tapauksessa avuntarvitsijoiden matkat turvakotiin kasvavat.

Aueen terveyspalvelujen kuntayhtymä PoSa on tähän saakka ostanut palvelut Kankaanpäässä toimivalta A-kodilta. A-Koti on nyt ilmoittanut PoSalle ja muille siltä palveluita ostaneille tahoille, kuten Luvian kunnalle, että se lopettaa turvakotitoiminnan kesällä.

Ei täytä vaatimuksia

Syyksi sopimusten irtisanomiseen A-koti on kertonut sen, että se ei usko täyttävänsä THL:n vaatimuksia. PoSan aikuispalvelujohtaja Tapani Santavirta kertoo nyt PoSan odottavan, minkälaiseen ratkaisuun THL päätyy.

– Pohjois-Satakunnan näkövinkkelistä on pelko siitä, että maantieteellisesti yksiköt ovat kaukana. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että tältä alueelta löytyisi palveluntarjoajaa. Jos asiakkaille tulee hätätilanteissa pitkät matkat, se on todella ongelmallinen tilanne, Santavirta sanoo.

Pohjois-Satakunnan näkövinkkelistä on pelko siitä, että maantieteellisesti yksiköt ovat kaukana.

Aikuispalvelujohtaja Tapani Santavirta

Tampere lähin?

Santavirran mukaan PoSan alueella turvakotipalvelua on tarvittu vuosittain enintään kymmenkunta kertaa. Vielä viitisen vuotta sitten palvelut ostettiin Porista. Nyt pelkona on, että palvelu joudutaan hakemaan Tampereelta asti.

Turvakotipalveluiden uudistuminen tuli voimaan vuodenvaihteessa. Tarkoituksena on ollut poistaa epävarmuus laitosten tuloista ja lisätä turvakotipaikkoja.