Lukemalla oppii, lunttaamalla pärjää – oletko luovinut lukion läpi luntaten?

Vilppi lukion kokeissa on ainakin huhujen mukaan yllättävän yleistä. Entisaikojen lunttilaput ovat vain vaihtuneet älykännyköihin, eivätkä opet huomaa mitään. Oletko kokeillut lunttaamista lukiokokeessa?

Osallistu
Opiskelijan kädet kirjalla
Antti Karhunen / Yle

Kaupunkitarinoissa kuulee kertomuksia kekseliäistä lunttauskonsteista, joilla koetta valvovia opettajia on höynäytetty. Entisaikojen paperiset luntit ovat vaihtuneet graafisten laskinten muistipankkeihin, eikä vessareissulla enää käydä lehteilemässä koulukirjaa vaan netin hakupalveluita älykännykällä.

– Ylioppilaskirjoituksissa on luonnollisesti tiukempi valvonta kuin tavallisissa kurssikokeissa. Kyllä me oppilaisiin aika pitkälle luotamme, mutta emme kuitenkaan sokeasti, toteaa Kaarinan lukion rehtori Kimmo Laitinen.

Vuosikymmenien aikana koulumaailman murroksen nähnyt rehtori vakuuttaa, että opettajat huomaavat kyllä uuden tekniikan hyödyntämisyrityksetkin. Opettajat oppivat myös tuntemaan oppilaansa sen verran hyvin, että yllättävät hyppäykset osaamistasossa saavat hälytyskellot soimaan.

Kerro, oletko yrittänyt lunttaamista lukiossa? Jäitkö kiinni, mikä oli rangaistus? Voiko lukion lusia läpi luntaten? Pysyvätkö opettajat uuden tekniikan perässä? Onko koulussanne koetettu kitkeä vilppiä esimerkiksi vessareissuja rajoittamalla?