Hallitus avokonttoriin – pitääkö hermo, säilyykö luottamus?

Hallitus aloittaa työnsä avokonttorissa. Mitä miettii työskentelytiloihin perehtynyt tutkija?

politiikka
Toimisto.
Heli Kaski / Yle

Hallitus aloittaa työnsä avokonttorissa. Ainakin kesäkuun ajan ministerien ja korkeimpien virkamiesten on määrä työskennellä yhteisessä tilassa. Ajatuksena on taata paremmat edellytykset yhteistyölle kuin totutussa mallissa, jossa ministeriöt pahimmillaan junttaavat kukin omaa agendaansa.

Hallituksenmuodostaja varmaan tietää, mitä tekee.

Vanhempi tutkija Valtteri Hongisto, Työterveyslaitos

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija, turkulainen Valtteri Hongisto on tutkinut työtilan vaikutusta työntekoon muun muassa avokonttorilaboratoriolla, jossa työtilan eri olosuhteita mahdollista säätää.

Hongisto arvelee, että ajatus on peräisin hallituksen muodostajan yritysjohtajataustasta.

– Tuntien hallituksen muodostajan taustan, niin hän varmastikin tietää, mitä tekee. Tämä avokottori-idea on oletettavasti tarkoitettu määräaikaiseksi. Ministeriöihin ympäri Helsinkiä saattaisi helposti hautautua niin yhteistyö kuin vuorovaikutuskin. Tämä voi olla aivoriihivaihe, joka tehdään yhteisen sopimuksen mukaan.

Avotilojen edut ja haitat

Minkälaisia etuja avotyöskentely sitten tuottaa?

– Parhaimmillaan avokonttori on silloin, kun työssä on eduksi olla jatkuvassa yhteydessä tiimin tai työparin kanssa, silloin kun vuorovaikutus on ykkössijalla.

Omassa tutkimustyössä Hongisto on huomannut pahimmaksi häiritsijäksi selvästi erottuvat puheäänet. Tähän voidaan vaikuttaa materiaaleilla ja tilassa soivalla "vastamelulla".

– Ei sekään tietysti auta, jos joku puhua pölpöttää kovalla äänellä parin metrin päässä, Hongisto sanoo.

Vuorovaikutukseen, tiedonkulkuun ja aivoriiheksi avoimet tilat sopivat mainiosti. Kaikki ei tietysti sovi kaikkeen.

– Sitten, kun tehdään työtehtäviä, jotka vaativat itsenäistä työskentelyä, keskittymistä tai peräti luottamuksellisuutta, silloin avotoimisto ei yleensä toimi.