1. yle.fi
  2. Uutiset

Talon värin vaihtajan kannattaa sutia ensin koemaalia

Maalikaupoista saatavat värikartat ja tietokoneella käytettävät maalausohjelmat saattavat tuottaa pettymyksen taloaan maalaavalle. Paras keino löytää sopiva väri on kasvattaa budjettia koemaalausten verran.

Kotimaan uutiset
Värisuunnittelija Katja Viimavirta levittää värikarttaa.
Värisuunnittelija Katja Viimavirta etsii värikartasta oikeat sävyt.Kia-Frega Prepula / Yle

Kevät ja kesä ovat sopivaa aikaa talon tai kesämökin maalaamiselle. Värin valinta voi olla kuitenkin vaikeaa. Jos rakennus on maalattu jo aiemmin ja väri tyydyttää, ongelmaa ei juurikaan ole. Tarjolla olevista värikartoista löytyy helposti oikea sävy. Maalikaupat auttavat valinnassa.

Ongelma tulee kuitenkin siinä vaiheessa, kun maalaaja haluaa vaihtaa rakennuksen nykyistä väriä edes jonkin verran. Markkinoilla on tarjolla lukuisia värikarttoja ja käytössä valintaa tekevälle myös tietoteknisiä apuvälineitä. Maalinvalmistajien nettisivuilta löytyy ohjelmia, joilla värikartan väri voidaan siirtää vaikka oman rakennuksen mallikuvaan.

Käytännössä värin valitseminen on kuitenkin erittäin hankalaa. Värikartan paperiversio ja tietokoneohjelma näyttävät ihan erilaisilta. Ammatillisen oppilaitoksen Winnovan pintakäsittelyn opettaja, erikoismaalarikisälli Susanna Virkki tunnistaa ongelman hyvin helposti.

- Niihin postimerkin kokoisiin värimalleihin tai tietokoneen näyttöruutuun ei uskalla luottaa, Virkki sanoo.

Testi laudankappaleeseen riittää

Susanna Virkin mukaan maalin todelliseen väriin vaikuttavat erittäin monet asiat. Lopullista tulosta säätää muun muassa kohteeseen osuva valo tai muut lähistöllä olevat rakennukset. Myös pintamateriaali vaikuttaa.

Pettymys voi olla iso, jos värin valinta on epäonnistunut ja rahat ovat menneet vääriin maalipurkkeihin. Lisäksi talon maalaminen vaatii paljon työtä, joten pettymyksestä voi kasvaa todella suuri.

Virkki neuvookin valitsemaan lopullisen värin vasta koemaalauksen jälkeen. Testaamiseen voi riittää jo esimerkiksi yksi laudankappale.

- Kyllä koemaalaus kannattaa, vaikka se vähän budjettia nostaakin, Virkki sanoo.

Lue seuraavaksi