1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kalastuksenvalvoja katsoo tuttujen luvatonta kalastusta läpi sormien

"Koettakaahan parantaa tapanne" on kalatalousasiantuntija Kalle Torvisen mukaan yleinen kommentti, jonka kalastuksenvalvoja antaa tuttavan luvattomalle kalastukselle. Liian löperön linjan vuoksi syytteitä kalastusrikkomuksista jää nostamatta.

luonto
Virveleitä veneessä.
Kalastuksen valvontalaki tuli voimaan pari vuotta sitten.Riku Kaminen / Yle

Kainuussa on kalatalousasiantuntija Kalle Torvisen arvioiden mukaan vähän vajaa 100 kalastuksenvalvojaa.

– Mainitsemani valvojat ovat suorittaneet ELY-keskuksen kokeen ja heidät on hyväksytty kalastuksenvalvojaksi. Ennen tehtävän suorittamista pitäisi saada joltakin vesialueen omistajalta valtuutus. Näitä valtuutuksia on Kainuussa suurimmalla osalla valvojista.

Kalastuksen valvontalaki tuli voimaan pari vuotta sitten, nyt sitä on Kalle Torvisen mukaan sovellettu ja pyydysmerkinnöissä on menty huomautuslinjalla.

– Tänä kesänä linjaa ryhdytään tiukentamaan. Pyydykset pitää merkitä selvemmin. Uuden lain puitteissa pyydyksiin kalastajan pitää laittaa nimi ja yhteystiedot.

Arvokkaita lohikaloja hamutaan luvattomilla pyydyksillä

Pahimman rikkomuksen kohdalla luvanvalvojalla on mahdollisuus takavarikoida pyydykset.

– Erityisen törkeä kalastusrikkomus voi viedä oikeuteen. Näitä törkeitä tietooni tulleita rikkomuksia ovat arvokkaiden lohikalojen kalastaminen väärillä pyydyksillä tai väärinä aikoina.

Helposti oman kylän väki selviää rikkomuksista vain huomautuksella.

Kalle Torvinen

Kainuussa joillakin vesialueilla ei ole lainkaan luvantarkastajia. Isoimmilla järvillä kalatalousasiantuntija Kalle Torvisen mukaan luvantarkastaminen on menossa parempaan suuntaan.

– Iso kiitos kuuluu Metsähallitukselle, jonka kanssa valvontaa on voitu tehostaa Hyrynsalmella ja Suomussalmella. Heillä kynnys luvattomaan kalastukseen on erilainen.

– Kalastuksenvalvonnan isoin ongelma on tutun kalastajan sattuessa valvojan kohdalle. Helposti oman kylän väki selviää rikkomuksista vain huomautuksella. Sanotaan vaan, että koettakaa parantaa tapanne, eikä nosteta syytteitä, sanoo Kalle Torvinen.

Kalastuksenvalvonnan suhteen ollaan kokeiltu Torvisen mukaan erilaisia käytäntöjä.

– Se on huomattu hyväksi, että paikallisen valvojan mukana on joku ulkopuolinen, kuten mainitsemani Metsähallituksen työntekijä.

Lue seuraavaksi