Tornio puunaa puutalojaan ja on lirissä tyhjien tilojensa kanssa

Torniossa tehdään pintaremonttia puukiinteistöille ja pähkäillään tyhjien tilojen uusiokäyttöä. Tornion Raatihuone saa parhaillaan uuden katon, Säipän talo ja Porthanin koulu saavat uutta puuta ja väriä pintaansa. Suvivirren jälkeen tyhjenevä entinen lukiorakennus aiheuttaa kuitenkin eniten päänvaivaa torniolaisille päättäjille ja virkamiehille.

Tornio
Tornion Porthanin koulun julkisivu remontti.
Taiteilijoiden käytössä oleva Tornion Porthanin koulu saa uuden maalipinnan tänä kesänä.Jari Vesa / Yle

Lukion ja Raatihuoneen korttelissa sijaitseva Säipän talo saa parhaillaan uuden maalin ja vähän puutavaraakin pintaansa.

Tornion Säipän talo.
Uutta maalia Tornion Säipän taloon.Jari Vesa / Yle

Tornion elinkeinoyhtiön Team Botnian siirtyminen Green Linelle tyhjensi Raatihuoneen myös muista vuokralaisista. Taloon asennetaan parhaillaan uutta kattoa ja mietitään kuumeisesti koko talon uutta käyttöä.

– Se on kohtalaisen hyvässä kunnossa ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus. Se on siten tarkkaan määrätty, mitä remontteja siihen saa tehdä. Isoa salia voitaisiin nykyselläänkin käyttää juhlasalina eri tilaisuuksissa ja alakertaan on kaavailtu erimerkiksi galleriatiloja, sanoo Tornion tekninen johtaja Markus Kannala.

Tornion Raatihuone remontissa.
Tornion kulttuurihistoriallisen Raatihuoneen kattoa kunnostetaan.Jari Vesa / Yle

Raatihuoneen peruskorjauksesta on tehty suunnitelma, jonka kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa. Tiloille ei ole kuitenkaan tarkkaa käyttösuunnitelmaa, joten peruskorjaus saa odottaa.

– Uskon, että Raatihuone on toimistokäytössä jatkossakin, Kannala sanoo.

Lukiorakennus jää tyhjilleen

Entinen Tornion yhteislyseon lukio jää tyhjilleen tämän viikon jälkeen, kun evakossa olleet Putaan koululaiset pääsevät muuttamaan peruskorjattuun Putaan kouluun. Lukiolaiset eivät palaa enää Mercurian tiloista takaisin vanhaan lukiorakennukseen, joten sille mietitään nyt uutta käyttötarkoitusta.

Lukion vanha osa on valmistunut 1914 venäläiseksi kasarmiksi ja hurjimmissa suunnitelmissa on puhuttu jopa uudemman, Hallituskadun puoleisen osan purkamisesta. Väliaikaista käyttöä lukiolle kuitenkin löytynee muutaman vuoden kuluttua.

Tornion Yhteislyseon lukiorakennus
Tornion kaupunki miettii käyttötarkoitusta keväällä tyhjäksi jäävälle entiselle Tornion yhteislyseon lukiorakennukselle.Jari Vesa / Yle

– Kaupungintalon remontti häämöttää edessä ja tarvitsemme silloin väistötiloja. Olemme myös ajatelleet keskittää hajallaan olevia toimintoja lukiorakennukseen, kuvaileee Tornion kiinteistöpäällikkö Ulla-Maija Koskenranta.

Kaupungintalo huutaa remonttia

Tornion kaupungintalo kaipaisi kipeästi remonttia, sillä 1970-luvun alussa rakennettu talo alkaa olla käyttöikänsä päässä. Uusimistarvetta on talon tekniikassa ja esimerkiksi ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät tulisi uusia.

– Ensi vuonna alkaa uimahallin remontti ja vasta sen jälkeen on kaupungintalon vuoro. Emme käynnistä kahta isoa hanketta yhtä aikaa, painottaa Kannala.

Kaupungintaloa päästään remontoimaan aikaisintaan vuonna 2018.