Näkökulma: Puola näpäytti EU:ta

Puolan vaalitulos on EU:n näkökulmasta ristiriitainen, arvioi Ylen kirjeenvaihtaja Dan Ekholm.

Näkökulmat
Dan Ekholm
Dan EkholmYle

*Presidentiksi valittiin sunnuntaina *vanhoillisen ja kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen ehdokas Andrzej Duda. Hän haluaa Puolan olevan itsekkäämpi suhteessaan EU:hun.

Puola on kuitenkin menestynyt osittain EU-tukien ansiosta. Hienoja moottoriteitä rakennetaan EU-tuilla ja esimerkiksi Varsovan uusi metrolinja rahoitettiin pitkälle EU:n rakennerahaston tuella. EU osallistui 34 miljoonalla eurolla juuri avattujen Chopin-lentoaseman uusien terminaalien rakentamiseen. Myös Puolan köyhä maaseutu hyötyy EU-tuista.

Duda arvosteli kampanjassaan EU:ta **siitä, **että infraprojektit menevät ulkomaalaisille urakoitsijoille, joten myös voitot jäävät ulkomaille. Syynä tähän ovat julkisen hankinnan säännöt EU:ssa ja se, että EU on sisämarkkina-aluetta.

Kun kansalaisilla on vaikeuksia ja paha olla on aina helppo syyttää muita. Puolalaiset itse ovat hyötyneet valtavasti EU:n vapaasta liikkumisesta. Puolalaiset ammattilaiset ovat arvostettuja työntekijöitä kaikkialla Euroopassa - niin suomalaisella ydinvoimalatyömaalla, lontoolaisessa hotellivastaanotossa kuin Pariisin putkistotyömaalla.

Tietenkin oikeustieteen tohtori Duda, joka meppinä on Euroopan parlamentin sisämarkkinavaliokunnan varajäsen, ymmärtää tämän varsin hyvin. On kuitenkin helppoa turvautua siihen, mitä yleensä kutsutaan populismiksi, ja syyttää EU:ta kurjuudesta.

On totta, että kaikki puolalaiset eivät ole saaneet nauttia Puolan kukoistuksen hedelmistä. Alueelliset erot ovat edelleen suuria. Varsovassa rakennetaan pilvenpiirtäjiä Stalinin rakennuttaman kulttuuripalatsin ympärillä. Keskustan kaduilla huristavat Range Roverit, Jaguarit ja Mersut.

Maaseudulla näkymä on aivan erilainen. Dudaa äänestettiin juuri maalla ja pikkukaupungeissa, varsinkin Puolan köyhissä itäosissa, kun taas istuva presidentti Komorowski sai eniten ääniä vauraammassa lännessä.

Puolan sosialidemokraatit kärsivät edelleen kommunistileimasta. Monille köyhemmille ihmisille jää valinta nationalismin ja äärivanhoillisuuden välillä.

Emme ole kaikki hyötyneet tästä Puolan noususta

osa-aikatöitä tekevä Marek

Yksi syy menestykseen on varmasti 43-vuotias Duda itse. Häntä pidetään fiksuna ja karismaattisena henkilönä. Jos ehdokkaana olisi ollut Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Jarosław Kaczynski, valta olisi tuskin vaihtunut. Hän ei ollut yhtä suosittu kuin hänen edesmennyt kaksosveljensä Lech Kaczynski, joka oli Puolan edellinen presidentti.

Ystäväni Marek ei äänestänyt Dudaa, mutta ymmärtää hyvin niin tehneitä. Marekilla on asuntolaina Sveitsin frangeissa. Lainanlyhennykset räjähtivät käsiin sen jälkeen, kun Sveitsi irtautui eurokurssista. Hänelle on tarjolla vain osa-aikaisia töitä. Perhe elää vaimon opettajan palkalla, joka on nettomääräisesti noin 500 euroa kuussa.

− Emme ole kaikki hyötyneet tästä Puolan noususta, Marek sanoo.

Varsova